• Lektor med intresse för religionens plats i vården

[2017-10-19] Hon har tittat på hur vården handskas med olika religiösa behov och hur interreligiösa grupper formas och agerar i samhället. Från och med höstterminen 2017 undervisar Magdalena Nordin vid Göteborgs universitet.

• Direktsänd föreläsning med hedersdoktorn 19 oktober

[2017-10-18] Föreläsningen med Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2017, Anna Bikont, filmas och kan ses i realtid via streaming klockan 19.15.

• Kazuo Ishiguro - ett både väntat och oväntat val av Nobelpristagare

[2017-10-11] Nobelpriset i litteratur år 2017 går till den japansk-brittiska författaren Kazuo Ishiguro. Ett lite lagom oväntat val anser många - om än inte lika oväntat som förra årets nobelpristagare Bob Dylan.

• Studenter ger ut manifest om humaniora och aktivism

[2017-10-10] I antologin Manifest skriver 26 studenter om humaniora och aktivism kopplat till dagens politiska klimat. Boken rymmer texter om folkbibliotek, främlingar, feminism och förståelse - och så åtta helt tomma sidor.

• Ny doktorand är intresserad av sambandet mellan kulturarv och hälsa

[2017-10-03] Vem väljer vilka konstverk ett sjukhus ska ha, och hur ser förhållandet ut mellan konsten och patienternas hälsa? Det är två frågor som Khaled Ahmed, doktorand från Egypten, ska försöka besvara under de närmsta fyra åren.

• Victoria Kawesa åtalas efter misstänkt plagiat

[2017-09-26] Åtal har väckts mot Victoria Kawesa, doktorand vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, efter misstänkt plagiat av en doktorand vid Göteborgs universitet.

• Den kristna traditionens betydelse i vår samtid och framtid

[2017-09-20] Vad kan religionen tillföra i diskussionen om framtidens samhälle? I en religionsvetenskaplig avhandling drivs tesen att det i de religiösa traditionerna finns erfarenheter som behövs i ett samtal om hur vi kan leva i tillsammans i framtiden.

• Breddar bilden av transpersoners livsvillkor genom historien

[2017-09-19] Göteborgs universitet anordnar ett samtal på Scener och samtal med titeln "Kan historien utmana modern transfobi?". Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och moderator för samtalet, menar att det är viktigt att få en mer korrekt bild av transpersoners livsvillkor genom historien.

• Ny lektor kopplar digital teknik till kulturhistoria

[2017-09-14] Han intresserar sig för mediernas historia och samtid, och ser kopplingar mellan 1700-talets salongskultur och dagens sociala medier. Jonas Ingvarsson är nyanställd lektor vid Göteborgs universitet och ska bland annat arbeta med utbildningen Redaktionell praktik.

• Gästforskare skriver på bok om hopp

[2017-09-12] Under hösten och vintern gästas Göteborgs universitet av Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi vid University of Oxford. Han skriver en bok om hopp - det som ger livskraft om vardagen rämnar.