• Nationell konferens med fokus på skolvardagen

[2017-08-14] Göteborgs universitet står 14-15 augusti som värd när den tredje nationella konferensen i pedagogiskt arbete hålls vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Pilotförsök med snabbspår för nyanlända med forskarutbildning

[2017-06-27] Göteborgs universitet har initierat ett projekt som ska hjälpa nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning att ta sig vidare inom den svenska universitetsvärlden. Projektet har fått en miljon kronor från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

• Forskare talar om osynliggjorda kvinnopar på West Pride

[2017-06-02] Kärleksrelationer mellan kvinnor i kvinnorörelsen har länge förbisetts i forskningen. I själva verket hade de stor betydelse för rörelsens framgångar. Det säger historikern Hanna Markusson Winkvist som tillsammans med litteraturvetaren Eva Borgström är aktuell med en föreläsning på West Pride.

• Ny regel för ID-kontroll vid tentamen

[2017-05-30] Ny regel om identitetskontroll vid tentamen, som framförallt påverkar internationella studenter vid Göteborgs universitet, beslutades i veckan av rektor. Den nya regeln medger att ¿student ska kunna styrka sin identitet genom att uppvisa giltig fotolegitimation (såsom t ex pass eller körkort). Studentens ansikte ska kunna visas för tentamensvakt för säker identifiering¿. Tidigare har studenter anmälda med svenskt personnummer behövt uppvisa svenskt ID-kort för att kunna genomföra tentamen men nu räcker det med att studenten uppvisar giltig fotolegitimation.

• "Debut" tema för ny antologi framtagen av studenter

[2017-05-22] Studenterna i den första kullen av utbildningen Redaktionell praktik har varit redaktörer för en antologi på temat "debut". Tjugo tidigare opublicerade skribenter medverkar.

• Polska författaren Anna Bikont utsedd till hedersdoktor

[2017-05-09] Humanistiska fakultetens styrelse har utsett den polska journalisten och författaren Anna Bikont till hedersdoktor 2017. - I boken Vi från Jedwabne visar Anna Bikont hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

• 2016 års professorer installerades av rektor

[2017-05-02] 2016 års nyblivna professorer är nu installerade av rektor Pam Fredman under Göteborgs universitets årliga professorsinstallation i Konserthuset. I samband med professorsinstallationen fick även årets pedagogiska pristagare sina diplom under den efterföljande ceremonin med dekan Marie Demker.

• Seminarier lockar elever från Angeredsgymnasiet till universitetet

[2017-05-02] Film på Hagabion, besök på museer och teater, korta forskarpresentationer, textläsning och samtal. Studenter på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion arrangerar seminarier för elever på Angeredsgymnasiet som en introduktion till Göteborgs universitet.

• Workshopen Vägen till Europa ska bli en antologi

[2017-04-28] Vägen till Europa har ofta gått över Medelhavet. Både i historien, när det ännu inte fanns tillgång till flygplan, och för dagens flyktingar som är utlämnade åt en gummibåt som enda möjlighet att ta sig över. I tvådagarsworkshopen Vägen till Europa undersöktes hur skeenden i Medelhavsområdet idag hänger samman med historiska skeenden.

• Fyra lärare delar på fakultetens pedagogiska pris

[2017-04-25] Helle Lykke Nielsen, Martin Kaså, Cathrine Felix och Rosmari Lillas tilldelas Humanistiska fakultetens Pedagogiska pris 2016. Pristagarna kommer att uppvaktas i samband med Professorsinstallationen den 28 april.