Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Den kristna traditionens betydelse i vår samtid och framtid

  [2017-09-20] Vad kan religionen tillföra i diskussionen om framtidens samhälle? I en religionsvetenskaplig avhandling drivs tesen att det i de religiösa traditionerna finns erfarenheter som behövs i ett samtal om hur vi kan leva i tillsammans i framtiden.

 • Breddar bilden av transpersoners livsvillkor genom historien

  [2017-09-19] Göteborgs universitet anordnar ett samtal på Scener och samtal med titeln "Kan historien utmana modern transfobi?". Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och moderator för samtalet, menar att det är viktigt att få en mer korrekt bild av transpersoners livsvillkor genom historien.

 • Ny lektor kopplar digital teknik till kulturhistoria

  [2017-09-14] Han intresserar sig för mediernas historia och samtid, och ser kopplingar mellan 1700-talets salongskultur och dagens sociala medier. Jonas Ingvarsson är nyanställd lektor vid Göteborgs universitet och ska bland annat arbeta med utbildningen Redaktionell praktik.

 • Gästforskare skriver på bok om hopp

  [2017-09-12] Under hösten och vintern gästas Göteborgs universitet av Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi vid University of Oxford. Han skriver en bok om hopp - det som ger livskraft om vardagen rämnar.

 • Korta kurser ska ge svensklärare nya arbetsredskap

  [2017-09-11] Nu startas "klippkortskurser" för dig som är yrkesverksam svensklärare och vill hinna vidareutbilda dig samtidigt som du arbetar. Första kursen handlar om skönlitteratur som kunskapsform.

 • Pocketbok ger allmänheten inblick i frimureriets värld

  [2017-09-08] Hemlighetsmakeri, höga ambitioner, ritualer, konspirationsteorier och gemenskap. I år firar frimureriet 300 år, och idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Göteborgs universitet har skrivit en introduktion till fenomenet.

 • Ny professor forskar om samkönad kärlek i litteraturen

  [2017-09-06] Eva Borgström har befordrats till professor i litteraturvetenskap. Hon var tidigt med och byggde upp genusvetenskapen på Göteborgs universitet och har även gjort pionjärinsatser inom queerforskningen. Framöver hoppas hon på att få möjlighet att även föra in sitt andra stora intresse i sin forskning: visan och dess formvärld.

 • Medeltida arabisk-islamiska sexhandböcker i fokus för höstens första högre seminarium

  [2017-08-25] Pernilla Myrne är forskare och lärare i arabiska vid institutionen för språk och litteraturer. I ett högre seminarium i idéhistoria kommer hon att berätta om medeltida arabisk-islamiska sexhandböcker och hur de mottogs.

 • Ny bok om svenska muslimers vallfärd till Mecka

  [2017-08-23] Den 30 augusti inleds hajj, den årliga vallfärden till Mecka som engagerar muslimer över hela världen. I den nya boken Röster om hajj får vi för första gången möta svenska muslimers erfarenheter av traditionen.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-09-23