Länkstig

Mats Malm "förtjust" inför Nobelpristagarna

På torsdagen är det dags att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur – och även förra årets, eftersom priset ställdes in då.

Denna gång är det GU-professorn Mats Malm som läser upp namnen

Mats Malm är till vardags professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet (nu tjänstledig) och valdes förra året in i Svenska Akademien. I somras utsågs han till ständig sekreterare, vilket innebär att det i år är han som kliver ut genom den berömda dörren inne på Börshuset i Stockholm och berättar vilka som ska få priset.

I år blir det nämligen två pristagare, eftersom förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in.

porträtt mats malmHur känns det inför torsdagens tillkännagivande?

– Det känns väldigt roligt. Jag har aldrig läst så mycket bra litteratur som jag har gjort det senaste året, säger Mats Malm.

Laddar du upp på något särskilt sätt?

– Med diverse intervjuer och annat, det är ganska hektiskt.

Det blir två pristagare – vilket namn kommer du att läsa upp först?

– Vi tar 2018 års pristagare först. Det har hänt tidigare att Akademien inte har kunnat dela ut ett pris ett år, och då har man delat ut det året därpå. Jag kommer att presentera namnen och ge korta motiveringar på svenska och engelska, därefter kommer jag att lämna över till ett antal ledamöter i Nobelkommittén. Det är de som bäst kan beskriva pristagarna och svara på frågor.

Kan du med ett ord beskriva hur du känner inför de två namnen?

– Förtjust!

Hur har det fungerat med Nobelkommittén, bestående av externa ledamöter och akademiledamöter?

– Jag har inte haft så mycket insyn i deras arbete till en början, men sedan jag blev ständig sekreterare har det varit mer – vad jag kan se har det fungerat fint.

Du har varit med i Akademien i snart ett år, och ständig sekreterare i några månader. Hur tycker du att det är?

– Det är faktiskt väldigt roligt, oväntat och otippat, och helt annorlunda från mitt vanliga arbete.

Hur är stämningen på mötena?

– Väldigt konstruktiv, inställd på förändring. Vi var tre nya förra året som blev varmt välkomnade, och därefter har det kommit ytterligare fyra. Därmed blir Akademien fulltalig för första gången på 30 år. Ledamöterna har en mängd olika perspektiv och förmågor, gamla som nya.

Till sist, hur firar du på torsdagskvällen att tillkännagivandet är över?

– Torsdagen blir nog inte särskilt lugn, men på fredag åker jag hem till Göteborg och umgås med familjen och goda vänner, det ser jag fram emot.

Text: Elin Widfeldt
Bild: Johan Wingborg

2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur tillkännages torsdagen den 10 oktober klockan 13.

Förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in efter alla skandaler kring Svenska Akademien. Denna gång har en Nobelkommitté satts ihop för att ta fram pristagarna. Fyra av dessa är akademiledamöter: Anders Olsson (ordförande), Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro, och fem är externa sakkunniga: Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.