Länkstig

Timbuktu gästar Göteborgs universitet

Artisten Jason Diakité – mer känd som Timbuktu – kommer till Göteborgs universitet i mars för att tala om sin självbiografi. Diakité är en av gästerna på en kurs i biografiskt skrivande.

I tumbuktuhöstas gav Jason Diakité ut En droppe midnatt, en dramatisk släkthistoria som rymmer fattigdom, rasism och strävan efter ett bättre liv.

Boken handlar om farfar som lämnade bomullsfälten i den fattiga amerikanska Södern på 1920-talet, om farmor som en dag samlade sina fyra barn och skickade iväg dem till Nigeria, om pappan som lämnade Harlem i New York på 1960-talet, och om Jason Diakités egen uppväxt i Lund, med en vit mamma och en svart pappa, där hudfärg och bakgrund alltid fick honom att känna sig malplacerad och rotlös.

Identitet och utanförskap

Den 14 mars kommer Jason Diakité till Göteborgs universitet för ett samtal på den litteraturvetenskapliga kursen Life writing – biografiska genrer i förvandling. Kursen fokuserar på livsberättelser – hur människor skriver om sina egna och andras liv i biografier, dagböcker, memoarer, vittneslitteratur och på bloggar – i ett både nutida och ett historiskt perspektiv.

– Det är jätteroligt att vi får besök av Timbuktu. Hans självbiografi är mycket angelägen och tar upp viktiga frågor om identitet, tillhörighet och utanförskap, säger kursansvarig Cecilia Pettersson.

Nina Björk gästar också

Life writing-kursen innehåller flera seminarier som också är öppna för allmänheten. I det programmet ingår Jason Diakité, men även journalisten och författaren Nina Björk, som den 28 februari föreläser om sin nya bok Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek, och Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), författare och psykoanalytiker som är gäst den 7 februari. Han ska både tala om sin nya essäsamling Glömskans bibliotek och om den uppmärksammade boken Hjälp, vem är jag?, som bygger på artisten Caroline af Ugglas terapisamtal hos honom.

Fakta/Jason Diakité
Jason Diakité har varit aktiv som hiphopartist sedan 1990-talet, släppt ett flertal album, fått sju Grammisar och fem P3 Guld-priser. Hans mest kända låt är förmodligen Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Diakité har även lett flera radioprogram i P3 och sommarpratat två gånger i P1. En droppe midnatt är hans debutbok, som han själv kallar familjebiografi snarare än självbiografi.

Fakta/life writing
Kursen Life writing – biografiska genrer i förvandling ges av institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet. Den är på 7,5 högskolepoäng och går på kvartsfart över vårterminen. Kursen är på avancerad nivå, men de öppna föreläsningarna är för alla.

7 februari: Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) i samtal med Cecilia Pettersson, 15.15–17.00, Stora hörsalen
28 februari: Nina Björk i samtal med Maria Sjöberg, 15.15–17.00, Stora hörsalen
14 mars: Jason Diakité i samtal med Christian Lenemark, 15.15–17.00, Stora hörsalen

De öppna föreläsningarna hålls på Humanisten, Renströmsgatan 6. Antalet platser är begränsat, ingen föranmälan.

Begreppet "life writing", eller livsberättelser, är en paraplyterm för texter där ett liv – författarens eller någon annans – står i fokus.

Kursansvarig: Cecilia Pettersson, universitetslektor i litteraturvetenskap och teaterstudier,
cecilia.pettersson@lir.gu.se, 031-786 1031

Kommunikatör på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion: Elin Widfeldt, elin.widfeldt@lir.gu.se, 031-786 5317

Bilden på Tumbuktu är tagen av Therese Öhrvall.