Studenten Anna Havdelin: "Kunskap är aldrig något ont"

Nyhet: 2015-03-13

Anna Havdelin är ny student på Humanisten, och har läst idéhistoria i drygt en månad.

Hur tycker du att det har varit?

– Jag tycker att det har varit jättebra! Det är första gången jag studerar på universitetet. Jag kände till många som hade läst idéhistoria som första kurs och tyckte att det var bra, så då gjorde jag också det. Historia är alltid intressant, och samhällsvetenskapliga teorier. Det är kul att se hur allt har byggts upp.

Hur tycker du att det är att läsa på universitetet jämfört med gymnasiet?

– Sannerligen annorlunda, bland annat är det kortare dagar. Jag trivs väldigt bra med föreläsningsmetoderna, och vi har ett gott gäng i klassen som det är kul att diskutera med. Det är mycket litteratur, så det kan bli rätt tungt ibland, men jag har precis tentat av en del så nu känns det jättebra!

Ja, du kommer precis ut från en tenta om Machiavellis Fursten. Hur gick det?

– Det gick jättebra. Det är skönt att få ur sig allt man har läst och tänkt på. Det här var en muntlig tenta, men vi ska också ha salstenta om några veckor. Det är jag lite nervös för, men det ska nog gå.

Är det något på universitetet som inte är som du hade tänkt dig?

– Jag hade nog trivts bättre om det var längre dagar. Nu kan vi ha en föreläsning i två timmar och sedan ska man gå hem och läsa på egen hand. Annars har det flutit på jättebra, föreläsarna är bra och alla kursare är trevliga. I gymnasiet hade jag flera lärare som pratade om hur det är att läsa på universitet, och som förespråkade vissa sätt att plugga och vissa föreläsningsformer. Det är jag tacksam för nu.

Vad har du tänkt göra efter den här terminen?

– Jag har tänkt läsa antingen tekniskt basår eller Europaprogrammet med statsvetenskaplig inriktning. Jag trodde att det bara fanns i Stockholm, men nu har jag träffat några i klassen som läser det programmet här i Göteborg. Jag är väldigt tacksam för att jag har träffat dem och fått upp ögonen för att det går att läsa här.

Om du skulle ge något tips till kommande studenter, vad skulle det vara?

– Sök, framförallt. Om du inte skulle gilla det är det ju bara att hoppa av, men kunskap är aldrig något ont. Är man intresserad av samhälle och historia kan jag verkligen rekommendera idéhistoria, och är man bara intresserad av ämnet kommer det sociala att lösa sig.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13