Någonting har hänt. Roy Anderssons filmskapande och det moderna Sverige.

Högre seminarium

Högre seminarium på institutionen för kulturvetenskaper.

Daniel Brodén, forskare vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, talar om sin bok Någonting har hänt: Roy Anderssons filmskapande och det moderna Sverige (2016, Leopard förlag). I fokus är sambanden mellan Roy Anderssons säregna filmestetik och hans skildring av vad man kan kalla för välfärdsstatens urspårning. Regissören har ändå sedan sin debutfilm En kärlekshistoria (1970) till En duva satt på en gren (2014) byggt upp ett sällsamt panorama över ett havererat samhällsbygge. Presentationen relaterar Anderssons verk till deras historiska sammanhang, men tar särskilt fasta på hur de är präglade av en högmodernistisk sensibilitet och en modernitetskritisk tanketradition, företrädd av bland andra Herbert Marcuse och Zygmunt Bauman.

Föreläsare: Daniel Brodén

Datum: 2017-10-18