Näckrostimmen: S. A. Hedlund - eldsjäl och reformator

Föreläsning

S. A. Hedlund (1821-1900), var en liberal publicist, riksdagsman och kommunalman. Hedlund var också involverad i uppbyggnaden av flera kulturella institutioner i Göteborg.

Bland annat tog han initiativet till bildandet av Göteborgs museum 1861 och till att Göteborg fick ett högskolebibliotek 1891.

Anders Larsson presenterar det stora Hedlund-arkivet som finns i biblioteket. Charlotta Hanner Nordstrand talar om S. A. Hedlunds insatser för Göteborgs kulturliv och visar bilder från Hedlund-parken i Bjurslätt. Lisbeth Stenberg berättar om projektet Göteborgkvinnor i rörelse/r, nya fynd i arkivet och om familjen Hedlunds betydelse för den tidiga kvinnorörelsen i Göteborg.

MEDVERKANDE: Anders Larsson, 1:e bibliotekarie, Göteborgs universitetsbibliotek, Charlotta Hanner Nordstrand, universitetslektor vid Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet och Lisbeth Stenberg, docent i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet.

Datum: 2017-10-17

Kategorier: Humaniora