INSTÄLLT: Nordic Perspectives on Jeffrey J Kripal's Comparing Religions (workshop dag 2)

INSTÄLLT:
Nordic Perspectives on Jeffrey J Kripal's Comparing Religions - en diskussions- och forskningsworkshop i två dagar.

Efter en kritik av den jämförande religionsvetenskapen som metod och praktik har bland andra den amerikanske forskaren Jeffrey J. Kripal i "Comparing Religions: Coming to Terms" (Willey Blackwell, 2014) lyft fram behovet av att kunna göra jämförelser över tid och rum och att bruka nya metoder för att vidga själva forskningsbegreppet.

Till skillnad från den inte sällan kritiserade religionsfenomenologiska och religionsjämförande forskningen, representerad av svenska forskare som Geo Widengren och internationella forskare som Mircea Eliade, vill Kripal, vars ämnen rör sig från västerländsk esoterism till mystik och asiatiska religioner införa kompletterande sätt att bedriva jämförelser.

Dessa försök som ofta har en udd mot etablerad forskning har inte stått oemotsagt. Det finns både kritiska och positiva röster till Kripals initiativ. Oavsett hur vi förhåller oss till Kripals teorier så är komparation en etablerad och central aspekt av den religionshistoriska praktiken och vetenskapen - speciellt när det gäller undervisning om religionshistoria.

För att fördjupa diskussionen och för att sätta in boken Comparing Religions i ett nordiskt perspektiv vill ämnet religionsvetenskap vid Göteborgs universitet bjuda in Kripal till en tvådagars öppen diskussions- och forskningsworkshop vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion den 28 till 29 november 2017.

Förutom en keynote-presentation av Kripal kommer deltagare från religionsvetenskapliga miljöer i Norge, Danmark och Sverige att bjudas in för att ge sina perspektiv och reflektioner kring Kripals metod.

Deltagarna skall också presentera nyskrivna texter där de - under en halvtimme och med utrymme för diskussion - förhåller sig till, tillämpar eller kritiserar Kripals metod i relation till sina egna forskningsfält. Hur bärkraftiga är Kripals teorier i dag?

Det är tänkt att varje deltagare skall utgå ifrån Kripals bok och sedan presentera egna skrivna bidrag till hans teori och till Comparative Science in general.

Participants
Jeffrey J Kripal (Rice University)

From The Nordic Universities:
Hans Geir Aasmundsen (Bergens universitet)
Jeppe Sinding Jensen (Aarhus universitet)

From the University of Gothenburg:
Göran Larsson
Henrik Bogdan
Tova Carlsson
Daniel Andersson
Clemens Cavallin

DAY 1
TUESDAY November 28
Chair: Daniel Andersson

09.45 Opening Remarks (Daniel Andersson)

10.00 Key Note Lecture: Jeff Kripal on Comparing Religions

11.00-11.40 Henrik Bogdan on Thoughts on Part 1 in Comparing Religions

11.40-13.00 Lunch

13.00 - 13.40 Daniel Andersson: Thoughts on Part 2 in Comparing Religions

13.40-14.20 Clemens Cavallin on Part 3 in Comparing Religions

14.20-14.40 Tova Olsson on Comparing Religions from a Student Perspective

14.40-15.00 Coffee

15.00-16.00 Jeppe Sinding Jensen (University of Aarhus)
Reflections on Comparing Religions: What's the problem? Is it Theoretical, Methodological or Just a Pseudo-Problem?

18.00 Dinner, Kometen

DAY 2
WEDNESDAY November 29
Chair: Henrik Bogdan