Den politiska debatten - meningsutbyte eller medieshow

Seminarium

Debatter mellan politiska partiers företrädare beskrivs ofta mer som retoriska bataljer och medial teater än som ärliga samtal. Sällan vill eller kan företrädarna ena sig ens om vad de är oeniga om.

Ändå ska debatterna bidra till den kunskap som väljarna bygger sina politiska sympatier och sina val på. Kan de verkligen fylla den funktionen så som de ser ut idag? Om inte - skapar de inte snarare politikerförakt? Vill andra än de som i första hand roas av kampmomentet i längden följa dessa debatter?
Vad är det som ger de politiska diskussionerna mellan de politiska partiernas företrädare deras karaktär? De demokratiska valen? Massmediernas granskning? Debattformerna? Ambitionen att tydliggöra politiska skillnader - eller att popularisera politiken? Det psykologiska självhävdelsebehovet? Är dessa krafter oemotståndliga eller är ett annat politiskt samtal möjligt? Är det önskvärt?

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat. Skulle du vilja delta i något av dem om plats finns skriv till jonseredsherrgard@gu.se och meddela det.

Välkommen till Jonseredsseminariet Den politiska debatten ¿ en gåva till initiativtagaren till verksamheten på Jonsereds herrgård, Bengt-Ove Boström.

Lisa Irenius är kulturchef på Svenska Dagbladet och Peter Esaiasson professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Datum: 2017-11-28

Kategorier: Samverkan