Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera utomlands

Funderar du på att studera eller praktisera utomlands under en period? Du som är student vid Göteborgs universitet har många olika möjligheter att läsa en del av din utbildning utomlands. Du kan välja att studera på egen hand eller inom ett utbytesprogram.

Utbytesstudier

Göteborgs universitet har avtal om studentutbyte med universitet i många delar av världen. En del av dessa är universitetsgemensamma, där platserna kan sökas av alla studenter vid Göteborgs universitet. Andra är ämnesbundna, och används främst för fortsatta studier inom ett ämne som du redan har börjat läsa. De kurser du läser utomlands ska kunna tillgodoräknas i din examen. Bedömningen av tillgodoräknande görs innan du reser ut.

Institutionens ämnesbundna utbytesavtal

Vid institutionen finns det ämnesbundna utbytesavtal för ämnena litteraturvetenskap, teaterstudier och idé- och lärdomshistoria. Religionsvetenskap och teologi har inga egna utbytesavtal.

För närvarande finns fakultetsavtal med Banaras Hindu University i Varanasi och Srishti School of Art, Design and Technology i Bangalore som studenter vid LIR kan använda. En annan möjlighet är att gå via NCI (Nordic Centre in India) som Göteborgs universitet är medlem i och som arrangerar kurser i Indien bland annat vid Pondicherry University i Sydindien.

Erasmus

Vill du studera i Europa kan du söka stipendium inom EU:s utbytesprogram Erasmus.

Vid institutionen finns följande Erasmusavtal:

  • Idé- och lärdomshistoria har avtal med Oslo i Norge.
  • Litteraturvetenskap har avtal med Göttingen i Tyskland.
  • Teaterstudier har avtal med Plymouth i Storbritannien.

 
Sista ansökningsdag för Erasmus är den 1 februari för både hösttermin och vårtermin.  Tänk på att det tar tid att förbereda utlandsstudierna, så börja planera i god tid före sista ansökningsdag!

Nordliks

Ämnet litteraturvetenskap ingår i Nordplus-nätverket Nordliks (Nordisk litteratur, kultur och språk). Du som läser litteraturvetenskap kan få stipendium för att läsa vid litteraturvetenskapliga institutioner i hela Norden.

Läs mer på Nordliks webbplats

Universitetsgemensamma utbytesavtal

På de flesta av de universitetsgemensamma avtalen kan du läsa kurser inom alla ämnesområden. Utlandsstudierna ska kunna tillgodoräknas i din examen.

Utanför Europa

Om du vill studera utanför Europa finns universitetsgemensamma avtal med universitet i Afrika, Asien, Australien, Latinamerika, USA och Kanada. Sista ansökningsdag är den 1 februari.

Norden

Om du vill studera i ett av de nordiska länderna kan du söka stipendium inom det ämnesövergripande nordiska nätverket Nordlys. Nordlys riktar sig till dig som inte kan söka plats genom etablerade ämnesinriktade nätverk, eller som vill läsa något annat ämne än det som du redan läser vid Göteborgs universitet.

Mer information om Nordlys

Utbytesstudier för lärarstudenter

Du som läser på lärarprogrammet kan läsa delar av din utbildning utomlands. Du kan exempelvis göra en VFU-period eller examensarbetet utanför Sverige.

Mer information om internationalisering för lärarstudenter

Praktisera utomlands

Du som är registrerad som heltidsstudent vid Göteborgs universitet har möjlighet att söka Erasmusstipendium för praktik utomlands under 3–6 månader. Du kan söka stipendiet även om det inte ingår någon praktik i din utbildning. Praktikplatsen ordnar du själv.

Mer information om Erasmuspraktik

Länkar

Göteborgs universitets gemensamma sida för utbytesstudier

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2017-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?