• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Ny kurs om kvinnliga tänkare i 1600-talets Europa

[2019-03-18] 1600-talet var en tid för nya idéer om natur, moral, konst och politik - men det var mest männen som hördes i den offentliga debatten. I en ny kurs på Göteborgs universitet lyfts kvinnliga filosofer och författare från tidsperioden fram. - Deras texter kan kännas friare, roligare och mer upproriska, säger idéhistorikern Cecilia Rosengren.

• Ny antologi ska väcka läslust hos ungdomar

[2019-03-07] Vad har läsning av böcker för betydelse idag och hur kan lärare få elever att läsa böcker? Läslust och läsglädje är något av det viktigaste en lärare kan ge sina elever, menar författarna till en ny antologi som släpps i dagarna.

• Nu blir Svenskt kvinnobiografiskt lexikon dubbelt så stort

[2019-03-07] Ett uppslagsverk som lyfter fram kvinnor ur historien - det var syftet när Svenskt kvinnobiografiskt lexikon lanserades vid Göteborgs universitet förra året. Responsen har varit starkt positiv och nu utökas databasen med tusen nya namn och kartor som visar kvinnornas sociala nätverk.

• Humanistdagarna återuppstår på Frölunda kulturhus

[2019-02-21] I mitten av mars återuppstår Humanistdagarna på Frölunda kulturhus. Det är ett av flera arrangemang som Humanistiska fakulteten satsar på för att få fler ungdomar intresserade av humaniora. - Presumtiva studenter behöver helt enkelt få upp ögonen för att humaniora är en viktig del av det demokratiska och kritiska samtalet, förklarar projektledaren Camilla Brudin Borg.