• Dataspel som väcker filosofiska funderingar

[2018-01-19] Den som tror att dataspel bara är underhållning får tänka om. Dataspel kan i själva verket väcka djupa filosofiska frågor och iscensätta moraliska dilemman. Ämnet stod i fokus vid ett seminarium med Stefano Gualeni som är filosof, arkitekt och dataspelsutvecklare vid University of Malta.

• Studie: Migrationsverket fattar beslut utifrån felaktiga grunder

[2018-01-18] Dålig kunskap om ämnet, icke-auktoriserade tolkar och intervjuer som liknar gammeldags katekesförhör. Jakob Svensson har tittat på processen när Migrationsverket ställer frågor till asylsökande om deras religiösa tro.

• Arkivdata blir meningsfulla berättelser

[2018-01-16] Arkiv, samlingar och databaser har länge varit källor till information som har använts både för att främja utveckling och tillhandahålla material för forskning. Doktoranden William Illsley undersöker hur man kan sätta in arkivdata i sammanhang och skapa berättelser.

• Historien och samtiden studeras genom språkteknologin

[2018-01-10] Med hjälp av språkteknologin ökar möjligheterna att studera historiska och samtida texter och kultur. Det berättar Nina Tahmasebi, som är ny postdoc vid Centrum för digital humaniora från och med årsskiftet.

• Präst och ämneslärare är framtidsyrken

[2018-01-02] För den som vill ut i en gynnsam arbetsmarknad efter avslutad utbildning är präst och ämneslärare bra val. Båda listas av Saco som yrken där det kommer att vara lätt att få jobb om fem år.