• Galenskapare och vishistoriker Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2019

[2019-05-21] Claes Eriksson och Martin Bagge har utsetts till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer för 2019. - Fakulteten är stolt och glad att kunna utnämnda två så starkt utåtriktade kulturpersonligheter, båda stående på humanistisk grund, till hedersdoktorer, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten.

• Biografi tecknar bild av populär katolsk författare

[2019-05-07] Religionsvetaren Clemens Cavallin vid Göteborgs universitet har skrivit den första biografin över Michael O'Brien, kanadensisk författare och konstnär vars religiösa teman når ut till en stor publik.

• Mats Malm ny ständig sekreterare i Akademien

[2019-04-26] Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. - Arbetet med att förändra Akademien har kommit långt och det arbetet ska fortsätta, säger han.

• Konflikter mellan shia- och sunnimuslimer kräver många liv

[2019-04-25] Våldsamma konflikter mellan shia- och sunnimuslimer är inte särskilt vanliga, men de som finns är några av världens mest dödliga. Det visar nya uppgifter ur en speciell konfliktdatabas.

• Bortglömt epidemisjukhus får nytt liv

[2019-04-24] Från epidemisjukhus via barnpsykiatrisk mottagning till konstateljéer. Konstepidemin har en brokig historia som många kanske inte känner till. Men nu ska områdets kulturarv undersökas och dokumenteras.

• Ballongfärder förändrade människans vy på 1700-talet

[2019-04-24] Under upplysningstiden började människan uppskatta den vilda naturen mer, framförallt att betrakta den från hög höjd. Idéhistorikern Björn Billing har jämfört en bergsbestigare och en ballongfarare och deras försök att återge den svindlande vyn i text och bild.

• Bok ger nycklar till att se litteratur på nytt sätt

[2019-04-10] Han saknade en bok som på ett enkelt sätt förklarar hur en läsare kan ta sig an en berättande text utifrån olika perspektiv och begrepp - för att få en djupare läsupplevelse. Så Christer Ekholm, studierektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skrev en själv.

• Hon läser teologi med sikte på att bli präst

[2019-04-03] Efter tio års funderingar började Nina Konnebäck läsa det hon egentligen ville: teologiskt kandidatprogram på Göteborgs universitet. - Roligast hittills är att få ifrågasätta hela Bibeln.

• Vem borde få Humtankpriset 2019?

[2019-04-01] 2017 fick Ida Östenberg Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten. 2018 prisades Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Ska det bli tredje året i rad för Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet? Nominera till Humtankpriset 2019 senast 1 maj.

• Möt LIR:s forskare på Vetenskapsfestivalen!

[2019-03-28] En kvinnlig 1600-talsfilosof, svindlande höjder och tänkande robotar. Flera forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion deltar i samtal på Vetenskapsfestivalen.