Nyheter

• Island och Latinamerika i fokus för Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020

[2020-05-19] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utse cand. mag. Kristinn Jóhannesson och universitetsbibliotekarie Anna Svensson till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020.

• Nu öppnar möjligheten till sen anmälan för vissa kurser

[2020-05-15] I år kommer det gå att göra en sen anmälan till vissa kurser inom litteraturvetenskap, idé- och lärdomshistoria och religionsvetenskap/teologi redan från den 15 maj.

• Göteborgs universitet inleder hösten 2020 digitalt

[2020-05-12] För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset kommer Göteborgs universitet att inleda höstterminen med i stort samma restriktioner som nu. Det vill säga att som huvudregel kommer distansundervisning och tillfälligt hemarbete att fortsätta åtminstone fram till 31 oktober. Detta beslutade rektor under måndagen.

• Så kan scenkonst skildra ungas brist på delaktighet i samhället

[2020-05-05] Hur kan scenkonst vara ett sätt att arbeta med synen på barn och unga och deras plats i samhället? Det undersöks i en avhandling som fokuserat på tre uppsättningar på Backa Teater.

• Fem sommarkurser om allt från astronomi till teologiska klassiker

[2020-04-24] I sommar ger institutionen för litteratur, idéhistoria och religion fem sommarkurser, alla på distans. - Är man nyfiken på våra ämnen är de här kurserna en bra början, säger Daniel Enstedt, utbildningsansvarig på institutionen.

• Digital bokcirkel ska ge klimatpepp i Corona-tider

[2020-04-15] Förbered dig på nästa omställning: läs en bok om klimatet och diskutera den digitalt. Det är konceptet bakom nya bokcirkeln Gröna cirklar. - Vår idé är att sprida positiva berättelser - vi drunknar i apokalypser och dystopier, säger Camilla Brudin Borg vid Göteborgs universitet.

• Världens första handbok i konspirationsteorier är här

[2020-04-14] Konspirationsteorierna har gjort comeback, menar idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Göteborgs universitet. Han har varit med och tagit fram en bok som belyser olika aspekter av konspirationsteorier, från franska revolutionen och framåt.

• Kulturarv i Antarktis blir virtuell modell

[2020-04-09] Två forskare från Göteborgs universitet är nyss hemkomna från en polarexpedition i Antarktis. Där har de dokumenterat en bevarad forskningsstation från en svensk expedition som ägde rum för över 100 år sedan. Nu är arbetet i full gång med att skapa en VR-modell av stationen.

• Praktiktermin på förlag och tidning gav jobb på Bokmässan

[2020-03-26] Efter att ha läst Redaktionell praktik på Göteborgs universitet fick Anna Falkenland jobb som redaktör på Bokmässan. - Jag uppskattade bredden på utbildningen, som visade hur man kan jobba redaktionellt på många olika sätt, säger hon.

• Snart möjligt att följa undervisningen på distans för att minska smittan

[2020-03-13] På grund av coronavirusets utbredning vidtar Göteborgs universitet ett antal åtgärder för att minska smittspridningen. På institutionen för litteratur, idéhistoria och religion kommer du som student att kunna följa undervisningen på distans om du inte kan eller vill närvara fysiskt.