• 21 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond till GU

[2018-10-19] Hällristningar, kvinnohistoria, alkoholpåverkade vittnen, tillverkning av gay-fetischer och kinesisk gruvturisim. Bredden på ämnen var stor när Riksbankens jubileumsfond under torsdagen beviljade sammanlagt 21 miljoner kronor till Göteborgs universitet. Totalt fördelades 350 miljoner kronor till forskningsprogram, forskningsprojekt och forskningsinfrastruktur.

• Mats Malm ny ledamot i Svenska Akademien

[2018-10-19] Under sitt möte på torsdagen beslöt Svenska Akademien att utse Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, till ny ledamot.

• Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

[2018-10-12] På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi. - Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.

• Fler vägar in i läraryrket

[2018-10-10] Göteborgs universitet har tillsammans med flera andra lärosäten fått i uppdrag av regeringen att ta fram insatser som ska resultera i fler ändamålsenliga och effektiva utbildningsvägar till lärarexamen- och förskollärarexamen.

• Krig och död - Michael Azar tar sig an människans öde

[2018-10-02] Krig och död. Om det finns någon gemensam nämnare för idéhistorikern Michael Azars brokiga författarskap så är det just människans navigation under blodiga konflikter. - Kanske har det något med min far att göra, som på 1960-talet kom till Sverige från ett konfliktdrabbat Libanon. Men vem vet varför man får upp ögonen för det ena och inte det andra?

• Kärlek röd tråd på tidigmoderna höstseminarier

[2018-10-01] I höst och vinter samarbetar Tidigmoderna seminariet med Textival, och arrangerar fyra seminarier om kärlek på 1500-, 1600- och 1700-talen. - Ur ett feministiskt perspektiv tycker jag att det finns många roliga berättelser och exempel! säger koordinator Matilda Amundsen Bergström.

• Anton Jansson ny föreståndare för internationellt sällskap om ateism

[2018-09-24] För tillfället håller han på med en kartläggning över ateistiska och sekulära organisationer i Göteborg under 1900-talet. Från och med nu är också Anton Jansson, forskare i idé- och lärdomshistoria, en av två nya föreståndare för ett internationellt sällskap om ateismens och religionskritikens historia.

• Antje Jackelén: "Bakom skärmen vågar man ställa livets svåra frågor"

[2018-09-21] På torsdag kommer ärkebiskop Antje Jackelén till Göteborgs universitet för att hålla en öppen föreläsning med rubriken Att vara kyrka i populismens tidevarv. Hon menar att tröskeln till kyrkan har blivit lägre med sociala medier.

• Skandalomsusad nakenpamflett digitaliserad

[2018-09-20] På 1970-talet gav Svenska Institutet ut pamfletten Love in Sweden. Den lilla skriften väckte stort rabalder utomlands på grund av nakenbilderna - nu har den digitaliserats av studenten Karin Bengtsson.

• Dataspel som verktyg för humaniora

[2018-09-20] Vad har humaniora med dataspel att göra? Se intervjun med Stefano Gualeni så får du veta! Stefano Gualeni, University of Malta, är filosof, arkitekt och dataspelsutvecklare och har bland annat skapat spelen Necessary Evil, Something Something Soup Something och Gua-Le-Ni; or, The Horrendous Parade. Förutom att forska, skriver han böcker och undervisar. Under höstterminen 2018 är han gästforskare vid Centrum för digital humaniora. Vad har filosofi med dataspel att göra? Se filmen så får du veta!