• Dataspel som väcker filosofiska funderingar

[2018-01-19] Den som tror att dataspel bara är underhållning får tänka om. Dataspel kan i själva verket väcka djupa filosofiska frågor och iscensätta moraliska dilemman. Ämnet stod i fokus vid ett seminarium med Stefano Gualeni som är filosof, arkitekt och dataspelsutvecklare vid University of Malta.

• Studie: Migrationsverket fattar beslut utifrån felaktiga grunder

[2018-01-18] Dålig kunskap om ämnet, icke-auktoriserade tolkar och intervjuer som liknar gammeldags katekesförhör. Jakob Svensson har tittat på processen när Migrationsverket ställer frågor till asylsökande om deras religiösa tro.

• Arkivdata blir meningsfulla berättelser

[2018-01-16] Arkiv, samlingar och databaser har länge varit källor till information som har använts både för att främja utveckling och tillhandahålla material för forskning. Doktoranden William Illsley undersöker hur man kan sätta in arkivdata i sammanhang och skapa berättelser.

• Historien och samtiden studeras genom språkteknologin

[2018-01-10] Med hjälp av språkteknologin ökar möjligheterna att studera historiska och samtida texter och kultur. Det berättar Nina Tahmasebi, som är ny postdoc vid Centrum för digital humaniora från och med årsskiftet.

• Präst och ämneslärare är framtidsyrken

[2018-01-02] För den som vill ut i en gynnsam arbetsmarknad efter avslutad utbildning är präst och ämneslärare bra val. Båda listas av Saco som yrken där det kommer att vara lätt att få jobb om fem år.

• Victoria Kawesa döms i plagiatmål

[2017-12-22] Det blev fällande dom i det fall där Victoria Kawesa, doktorand vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, åtalades för plagiat av en doktorand vid Göteborgs universitet.

• Forskningsprojekt om förlossningsdepression och läsning

[2017-12-22] Kan läsning påverka den psykiska hälsan hos kvinnor med förlossningsdepression? Det undersöker litteraturvetaren Cecilia Pettersson i ett forskningsprojekt.

• Kyrkohistoria och reformationen i fokus för ny professor

[2017-12-18] Martin Berntson har befordrats till professor i religionsvetenskap och teologi med inriktning mot kyrkohistoria. Han har nyligen gett ut boken Kättarland. En bok om reformationen och slutför nu ett forskningsprojekt som handlar om tidigmoderna skolteaterpjäser.

• Kolla din skräppost efter viktig e-post från universitetet

[2017-12-12] E-post från universitetet har fastnat i skräppostfilter.

• Åke Hodell utforskade konstarternas gränser

[2017-12-07] Åke Hodells konstnärsskap - mellan bildkonst, litteratur och ljudkonst - står i fokus för en ny avhandling. Den visar hur problematik kring etik och teknik förenas med ett utforskande av de olika konstarternas gränser i Hodells konstnärskap.