• Nominera till Pam Fredmans pris 2018

[2018-02-16] Pam Fredmans pris delas ut för första gången i år, 2018. Priset ska gå till lärare och forskare vid Göteborgs universitet som gjort värdefulla insatser inom social hållbarhet och det livslånga lärandet. Alla lärare och forskare vid universitetet kan nomineras.

• SPIRA arbetsmarknadsmässa på Pedagogen 8 mars

[2018-02-14] Missa inte SPIRA arbetsmarknadsmässa på Pedagogen den 8 mars. Utbildningsvetenskapliga och Humanistiska sektionerna vid Göta studentkår samarrangerar 2018-års version av mässan.

• Inbjudan till bal för alla studenter vid universitetet

[2018-02-14] Välkommen till Marskalkbalen den 24 mars 2018. Alla som studerar vid Göteborgs universitet är välkomna! Sista anmälningsdag är den 24 februari 2018.

• Ny bok vill vidga begreppet radikalisering

[2018-02-13] Ensamvargar som utför terrordåd, en genomgång av hur islamistgruppen Boko Haram kunde växa fram i Nigeria och olika strategier för avradikalisering. En ny antologi samlar aktuell forskning om radikalisering i både politiska och religiösa miljöer.

• Delta i Forum för normkritisk forskning under EuroPride

[2018-02-08] Göteborgs universitet arrangerar Forum för normkritisk forskning den 16 augusti 2018.

• Luther på axeln - ett uttryck från proggmusiken?

[2018-02-07] Att "ha Luther på axeln" är ett talesätt som beskriver vårt ständigt närvarande dåliga samvete, en påminnelse om att vi ska sköta våra plikter. Religionsprofessor Martin Berntson beslöt sig för att söka dess ursprung - och fann svar på oväntat håll.

• Teologiprofessor Ola Sigurdson skriver tre böcker om humor

[2018-01-30] Det skulle bara bli en liten bok. I stället blir det tre stora. Ola Sigurdson, professor i teologi vid Göteborgs universitet, har redan ägnat sex år åt ämnet humor kopplat till teologi - och fler blir det.

• Fredrika Bremers roman om kvinnoförtryck fortfarande högaktuell

[2018-01-26] År 1856 kom Fredrika Bremers roman Hertha, som kritiserade kvinnoförtrycket i Sverige. Professor Åsa Arping, som talar om boken på Stadsbiblioteket på måndag, tror att Bremer hade välkomnat metoo-rörelsen.

• Dataspel som väcker filosofiska funderingar

[2018-01-19] Den som tror att dataspel bara är underhållning får tänka om. Dataspel kan i själva verket väcka djupa filosofiska frågor och iscensätta moraliska dilemman. Ämnet stod i fokus vid ett seminarium med Stefano Gualeni som är filosof, arkitekt och dataspelsutvecklare vid University of Malta.

• Studie: Migrationsverket fattar beslut utifrån felaktiga grunder

[2018-01-18] Dålig kunskap om ämnet, icke-auktoriserade tolkar och intervjuer som liknar gammeldags katekesförhör. Jakob Svensson har tittat på processen när Migrationsverket ställer frågor till asylsökande om deras religiösa tro.