• Kolla din skräppost efter viktig e-post från universitetet

[2017-12-12] E-post från universitetet har fastnat i skräppostfilter.

• Åke Hodell utforskade konstarternas gränser

[2017-12-07] Åke Hodells konstnärsskap - mellan bildkonst, litteratur och ljudkonst - står i fokus för en ny avhandling. Den visar hur problematik kring etik och teknik förenas med ett utforskande av de olika konstarternas gränser i Hodells konstnärskap.

• Kriminologi - en balansgång mellan politik och vetenskap

[2017-11-23] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra. Blir kriminologin för politisk framstår den som ideologisk och blir den istället för vetenskaplig riskerar den att bli samhälleligt irrelevant. I en ny idéhistorisk avhandling analyseras kriminologins utveckling i Sverige.

• Han ska granska förfalskningar av forntida sagor

[2017-11-21] Under stormaktstiden i Sverige dök det upp förfalskade forntida sagor, med syfte att framställa det historiska Sverige som mäktigare än det var. Forskaren Philip Lavender ska under två års tid titta närmare på dessa texter.

• Bob Dylans lyrik, musik och låttitlar i fokus för seminarium

[2017-11-20] - Finns det något att säga om Bob Dylan som inte redan sagts? frågade Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap. Ja, tydligen. Under en dag på Jonsereds herrgård i oktober diskuterades bland annat skillnaden mellan bok- och sånglyrik, musikskapande på gehör samt underliga låttitlar.

• Dödahavsrullarna på svenska

[2017-11-20] De drog ut i öknen för att hålla sig borta från korruption och orenhet, hade rigorösa regelsystem och trodde på världens snara undergång. De läste heliga skrifter både dag och natt och hade dessutom ett imponerande bibliotek, undangömt i ett antal grottor på vid döda havets nordvästra strand . Deras tankar finns bevarade i Dödahavsrullarna som nu för första gången är översatta till svenska.

• Sveriges idéhistoriker samlas i Göteborg

[2017-11-20] I slutet av november samlas Sveriges idéhistoriker till en nationell ämneskonferens i Göteborg. På agendan står ämnets forskning och övergripande frågor som digitalisering och de yngre idéhistorikernas perspektiv.

• Doktorander inom humaniora möts på konferens

[2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

• Det tidiga 1900-talets psykiatri präglades av välvillig maktfullkomlighet

[2017-11-15] Vetenskap och humanitet har varit psykiatrins ledord ända sedan den uppstod i slutet av 1700-talet. Men frågan om vad som är en vetenskaplig och human psykiatrisk vård har fått mycket olika svar genom historien. Varje ny epok har tagit kraftigt avstånd från de tidigare - med hänvisning till att de varit just ovetenskapliga och inhumana.

• Ny universitetskurs om rasism och förtryck i litteraturen

[2017-11-06] Strukturell rasism, motstånd, migration, rasförtryck, vithetsnormer - det förekommer i litteraturen på samma sätt som i samhället. Nu startar Göteborgs universitet en ny kurs om litteratur och vithetskritik, om hur makt och rasifiering kan analyseras i litterära texter.