• Praktiktermin på förlag och tidning gav jobb på Bokmässan

[2020-03-26] Efter att ha läst Redaktionell praktik på Göteborgs universitet fick Anna Falkenland jobb som redaktör på Bokmässan. - Jag uppskattade bredden på utbildningen, som visade hur man kan jobba redaktionellt på många olika sätt, säger hon.

• Snart möjligt att följa undervisningen på distans för att minska smittan

[2020-03-13] På grund av coronavirusets utbredning vidtar Göteborgs universitet ett antal åtgärder för att minska smittspridningen. På institutionen för litteratur, idéhistoria och religion kommer du som student att kunna följa undervisningen på distans om du inte kan eller vill närvara fysiskt.

• Idéhistoria ledde till jobb och doktorandtjänst i München

[2020-02-19] Studier vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, främst inom idéhistoria, gjorde Jonatan Palmblad intresserad av vilken plats humaniora har i miljödiskussionen. I dag både arbetar och doktorerar han på Rachel Carson Center i München, en av världens främsta institutioner för miljöhumaniora.

• Sugen på att forska i sommar?

[2020-02-19] Ta chansen att testa dina idéer och komma i kontakt med studenter från fem andra starka europeiska universitet i fem intressanta delar av Europa. Nu finns det en unik möjlighet för dig som är grundstudent vid GU att söka ett stipendium inom Eutopia-alliansen för att bedriva ett eget forskningsprojekt under sommaren.

• Studievägledare sätter studentens frågor i centrum

[2020-02-05] Camilla Alvhage är studievägledare på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och kan hjälpa dig att planera dina studier och tipsa om olika möjligheter i arbetslivet.

• Frågor om land och natur förenar ursprungsfolkens religioner

[2020-02-05] Det finns i dag hundratals grupper som räknas som ursprungsfolk: till exempel aboriginer, maya och här i Sverige samerna. I en ny bok berättar religionsvetaren Daniel Andersson om deras kulturella och religiösa historia.

• Centrum för digital humaniora startar föreläsningsserie om AI

[2020-01-30] Under våren 2020 kommer CDH att ge åtta föreläsningar som på något sätt anknyter till artificiell intelligens. Syftet är främst att lyfta den AI-forskning som bedrivs vid Humanistiska fakulteten, men några externa gäster har också bjudits in. Först ut är Andreas Ekström, årets talare 2019, som kommer att tala om digitaliseringens utmaningar: "Sju sätt att äga världen" den 15 januari.

• Moral och bildning viktigt när Maria Sandel skildrade arbetare

[2020-01-30] Hon skildrade kvinnliga fabriksarbetares vardag, men skrev också om tabubelagda ämnen som pedofili, prostitution och barnamord. Litteraturvetaren Beata Agrell har skrivit den första boken om arbetarskildraren Maria Sandels författarskap, där inte bara klassolidaritet utan också bildning och moral är viktiga teman. Det fanns ett skäl till det.

• CERGU-forskare i special issue

[2020-01-21] CERGU-forskare i special issue

• Konferens vid Göteborgs universitet om terrorism och extremism

[2020-01-21] 5-6 februari arrangeras konferensen VORTEX - Varieties of Radicalization, Terrorism and Extremism vid Göteborgs universitet. Forskare från bland annat semiotik, freds- och konfliktvetenskap, idéhistoria och socialt arbete ska diskutera radikalisering, och första dagen är öppen för åhörare.