• Uppdaterade regler för examination - det här behöver du veta

[2019-01-15] Från och med vårterminen börjar nya regler för examination att gälla. Bland annat ska du som student numera infinna dig i skrivsalen 15 minuter före utsatt skrivningstid.

• Heldag om litteraturens koppling till fotografi

[2019-01-10] Under 1900-talets början luckrades gränserna mellan olika konstarter gradvis upp, vilket fick genomgripande konsekvenser för konstskapande under hela seklet. Under torsdagen diskuterades förbindelserna mellan två konstformer, litteratur och fotografi, i ett antal seminarier på Göteborgs universitet.

• Öppna föreläsningar om litteraturens klassiker i vår

[2019-01-09] Vill du veta mer om Sonja Åkessons och Franz Kafkas banbrytande verk? Våren 2019 har Göteborgs universitet ett samarbete med Textival, där våra forskare håller öppna föreläsningar på Göteborgs Litteraturhus om klassiker.

• Julen i svensk litteratur - inte så värst idyllisk

[2018-12-18] En pappa som funderar på att ta livet av sig och en besviken Selma Lagerlöf. När julen beskrivs i svensk litteratur är det inte alltid så muntert.

• Misstänkt bomb var attrapp

[2018-12-18] Polisen meddelade under onsdagen att det misstänkta föremål som igår hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning inte var en bomb. - Det var en attrapp som såg ut som en dynamitstav, säger Hans Lippens vid polisen till tidningen GT.

• 1970-talets förändrade syn på jämlikhet banade väg för 1990-talets skolpolitiska systemskifte

[2018-12-11] De skolpolitiska reformer som genomfördes runt 1990 har kallats för ett systemskifte och beskrivits som en förflyttning högerut. Men var det verkligen en sådan skolpolitisk totalomvändning? En ny avhandling visar att 1990-talsidéerna om en ökad valfrihet för individen går att spåra redan i 1970-talets mer vänsterpräglade skolpolitik och den tidens idéer om jämlikhet.

• Hon ska undersöka grannskapets innebörd i en rörlig värld

[2018-12-04] Vad innebär det att vara granne och därmed medmänniska i dagens globaliserade värld? Det undersöker litteraturvetaren Irina Hron vid Göteborgs universitet, med utgångspunkt i texter av författare som Herta Müller och Marlene Streeruwitz.

• Forskningsprojekt kartlägger läsningen av kontroversiell nazi-professor

[2018-12-03] Kan idéer från en känd antisemit som var med och skrev de tyska raslagarna på 1930-talet användas av tänkare inom den radikala vänstern? Det tittar idéhistorikern Hjalmar Falk på i ett treårigt projekt vid Göteborgs universitet.

• Spanska tidningar beskrev Lagerlöf som moderlig och traditionell

[2018-11-29] Hon kallades för "mormor" och sågs som en person som förmedlade "den skandinaviska rasens" särdrag. Forskning från Göteborgs universitet visar hur spanska tidskrifter beskrev Selma Lagerlöf efter att hon mottagit Nobelpriset 1909.

• Raderingspoesi - en litterär återbruksteknik

[2018-11-28] Går det att skriva poesi med hjälp av tippex, tråd och saxar? Eller genom måleri, digitala transformationer, uteslutningar och överstrykningar i befintliga böcker? I en ny avhandling undersöks litterära återbrukstekniker, med utgångspunkt i fenomenet raderingspoesi.