Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • 1970-talets förändrade syn på jämlikhet banade väg för 1990-talets skolpolitiska systemskifte

  [2018-12-11] De skolpolitiska reformer som genomfördes runt 1990 har kallats för ett systemskifte och beskrivits som en förflyttning högerut. Men var det verkligen en sådan skolpolitisk totalomvändning? En ny avhandling visar att 1990-talsidéerna om en ökad valfrihet för individen går att spåra redan i 1970-talets mer vänsterpräglade skolpolitik och den tidens idéer om jämlikhet.

 • Hon ska undersöka grannskapets innebörd i en rörlig värld

  [2018-12-04] Vad innebär det att vara granne och därmed medmänniska i dagens globaliserade värld? Det undersöker litteraturvetaren Irina Hron vid Göteborgs universitet, med utgångspunkt i texter av författare som Herta Müller och Marlene Streeruwitz.

 • Forskningsprojekt kartlägger läsningen av kontroversiell nazi-professor

  [2018-12-03] Kan idéer från en känd antisemit som var med och skrev de tyska raslagarna på 1930-talet användas av tänkare inom den radikala vänstern? Det tittar idéhistorikern Hjalmar Falk på i ett treårigt projekt vid Göteborgs universitet.

 • Spanska tidningar beskrev Lagerlöf som moderlig och traditionell

  [2018-11-29] Hon kallades för "mormor" och sågs som en person som förmedlade "den skandinaviska rasens" särdrag. Forskning från Göteborgs universitet visar hur spanska tidskrifter beskrev Selma Lagerlöf efter att hon mottagit Nobelpriset 1909.

 • Raderingspoesi - en litterär återbruksteknik

  [2018-11-28] Går det att skriva poesi med hjälp av tippex, tråd och saxar? Eller genom måleri, digitala transformationer, uteslutningar och överstrykningar i befintliga böcker? I en ny avhandling undersöks litterära återbrukstekniker, med utgångspunkt i fenomenet raderingspoesi.

 • Åsa Arping ny ledamot i universitetsstyrelsen

  [2018-11-27] Litteraturprofessor Åsa Arping är en av två nya lärarrepresentanter i styrelsen för Göteborgs universitet. Uppdaterade prislappar och hållbarhet är två frågor som hon vill driva.

 • Pascalidou tackar Trump för metoo

  [2018-11-21] När metoo-rörelsen blossade upp i Sverige hösten 2017 bestämde sig författaren Alexandra Pascalidou för att försöka fånga den i flykten. Resultatet blev en antologi med flera kända och okända kvinnors egna berättelser om hur de själva drabbats. På tisdagen besökte hon Humanisten och kursen Life writing, om biografiskt och självbiografiskt skrivande, för att berätta om boken.

 • Studenter gör podd om teologiska frågor

  [2018-11-08] Nyligen släpptes första avsnittet av Teologiskt forum - en podd där studenter bjuder in gäster till informella samtal om religionsvetenskap och teologi. Härnäst kommer en biskop och en nunna.

 • Öppen föreläsning om #metoo med Alexandra Pascalidou

  [2018-11-07] Tisdagen den 20 november gästas Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet av författaren Alexandra Pascalidou, som berättar om sitt arbete med antologin Me too - Så går vi vidare. Röster, redskap och råd.

 • Analys av graffiti bidrar till förståelsen av det egyptiska upproret 2011

  [2018-11-07] Hur avbildas de protesterande som dödades i samband med det egyptiska upproret 2011? En analys av händelserna runt 2011 års protester i Kairo, och dess efterdyningar - bland annat i form av graffiti och muralmålningar - kan bidra till förståelsen av upproret visar en avhandling i religionsvetenskap.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?