• Litteraturprofessor granskar forskarutbildning

[2018-06-19] Under 2018 och 2019 kommer Universitetskanslersämbetet (UKÄ) att utvärdera den litteraturvetenskapliga forskarutbildningen i Sverige. Åsa Arping, professor vid Göteborgs universitet, är en av bedömarna som nu påbörjar sitt arbete.

• Pingströrelsens förhållande till judar under kriget kartlagt

[2018-06-18] Hur Svenska kyrkan förhöll sig till "judefrågan" under andra världskriget är väl dokumenterat. Däremot har det inte varit klarlagt hur den svenska pingströrelsen förhöll sig till judarna och förintelsen - förrän nu.

• Litteraturkurs ger inblickar i samhällets vita norm

[2018-06-12] Under våren 2018 har en ny kurs gått på Göteborgs universitet: Litteratur och vithetskritik. - Samhället i stort utgår fortfarande ifrån ett slags vit överhöghet, säger studenten Veronica D'Arrò.

• Forskningsmedel till projekt om svenska 1800-talsromaner

[2018-06-11] Litteraturprofessor Yvonne Leffler får medel av Riksbankens Jubileumsfond för att jämföra hur svenska kvinnliga respektive manliga 1800-talsförfattare spreds utomlands. I studien ingår bland andra Emilie Flygare-Carlén, en av dåtidens storsäljare, och den i dag mer kände Carl Jonas Love Almqvist.

• Fick jobb på Norstedts förlag efter praktiktermin

[2018-06-04] Första kullen studenter från utbildningen Redaktionell praktik tar examen nu i dagarna. En av dem är Fanny Klevmar, som redan har fått jobb på sin praktikplats: bokförlaget Norstedts.

• Ny bok talar allvar om livet

[2018-05-31] Allvaret har följt människan genom alla tider. I den nyutgivna boken Allvarligt talat - Berättelser om livet visar en rad forskare hur tankar om livets förgänglighet, döden och rädslan för samhällsförändringar löper genom hela vår historia.

• Heldag med fokus på forskning inom religionsvetenskap och teologi

[2018-05-28] Under torsdagen hölls en heldag om forskning inom ämnet religionsvetenskap och teologi. Samtliga anställda fick möjlighet att presentera sitt arbete och få respons från externa granskare.

• Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2018

[2018-05-22] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utse två hedersdoktorer 2018: Johnny Hagberg och Charles Burnett.

• LIR:s nästa prefekt gillar tvärvetenskap och problemlösning

[2018-05-09] Nybliven professor och blivande prefekt. Katarina Leppänen är en idéhistoriker som uppskattar tvärvetenskap och intresserar sig för allt från genus, ekokritik och världslitteratur till Europafrågor och nationalism.

• FRAMSKJUTEN: Workshop om intimitet i kvinnors litteratur

[2018-05-03] Våren 2019 arrangeras en workshop på Göteborgs universitet med temat intimitet i kvinnors litteratur och läsning. Det kommer att handla om hur kulturell och religiös bakgrund påverkar hur kärlek och intimitet har tagit sig olika uttryck i olika länder.