• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Ny kurs om kvinnliga tänkare i 1600-talets Europa

[2019-03-18] 1600-talet var en tid för nya idéer om natur, moral, konst och politik - men det var mest männen som hördes i den offentliga debatten. I en ny kurs på Göteborgs universitet lyfts kvinnliga filosofer och författare från tidsperioden fram. - Deras texter kan kännas friare, roligare och mer upproriska, säger idéhistorikern Cecilia Rosengren.

• Ny antologi ska väcka läslust hos ungdomar

[2019-03-07] Vad har läsning av böcker för betydelse idag och hur kan lärare få elever att läsa böcker? Läslust och läsglädje är något av det viktigaste en lärare kan ge sina elever, menar författarna till en ny antologi som släpps i dagarna.

• Nu blir Svenskt kvinnobiografiskt lexikon dubbelt så stort

[2019-03-07] Ett uppslagsverk som lyfter fram kvinnor ur historien - det var syftet när Svenskt kvinnobiografiskt lexikon lanserades vid Göteborgs universitet förra året. Responsen har varit starkt positiv och nu utökas databasen med tusen nya namn och kartor som visar kvinnornas sociala nätverk.

• Humanistdagarna återuppstår på Frölunda kulturhus

[2019-02-21] I mitten av mars återuppstår Humanistdagarna på Frölunda kulturhus. Det är ett av flera arrangemang som Humanistiska fakulteten satsar på för att få fler ungdomar intresserade av humaniora. - Presumtiva studenter behöver helt enkelt få upp ögonen för att humaniora är en viktig del av det demokratiska och kritiska samtalet, förklarar projektledaren Camilla Brudin Borg.

• Litteraturprofessor i biofilm om författaren Emilie Flygare-Carlén

[2019-02-12] Hon har kallats Sveriges första deckardrottning, men i litteraturhistorien har hon fått lämna plats för manliga författare. Nu lyfts Emilie Flygare-Carlén fram i en bioaktuell film, där litteraturprofessor Yvonne Leffler medverkar.

• Han skriver om bilens påverkan på amerikansk poesi

[2019-01-25] Att bilen är en klassisk symbol för frihet i böcker och på film är välkänt. Litteraturvetaren Joel Duncan tar det ett steg längre och undersöker hur bilens produktion, användning och ställning i samhället har påverkat formen på den amerikanska poesin under hela 1900-talet.

• Uppdaterade regler för examination - det här behöver du veta

[2019-01-15] Från och med vårterminen börjar nya regler för examination att gälla. Bland annat ska du som student numera infinna dig i skrivsalen 15 minuter före utsatt skrivningstid.

• Heldag om litteraturens koppling till fotografi

[2019-01-10] Under 1900-talets början luckrades gränserna mellan olika konstarter gradvis upp, vilket fick genomgripande konsekvenser för konstskapande under hela seklet. Under torsdagen diskuterades förbindelserna mellan två konstformer, litteratur och fotografi, i ett antal seminarier på Göteborgs universitet.

• Öppna föreläsningar om litteraturens klassiker i vår

[2019-01-09] Vill du veta mer om Sonja Åkessons och Franz Kafkas banbrytande verk? Våren 2019 har Göteborgs universitet ett samarbete med Textival, där våra forskare håller öppna föreläsningar på Göteborgs Litteraturhus om klassiker.