Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Bok ger nycklar till att se litteratur på nytt sätt

  [2019-04-10] Han saknade en bok som på ett enkelt sätt förklarar hur en läsare kan ta sig an en berättande text utifrån olika perspektiv och begrepp - för att få en djupare läsupplevelse. Så Christer Ekholm, studierektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skrev en själv.

 • Hon läser teologi med sikte på att bli präst

  [2019-04-03] Efter tio års funderingar började Nina Konnebäck läsa det hon egentligen ville: teologiskt kandidatprogram på Göteborgs universitet. - Roligast hittills är att få ifrågasätta hela Bibeln.

 • Vem borde få Humtankpriset 2019?

  [2019-04-01] 2017 fick Ida Östenberg Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten. 2018 prisades Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Ska det bli tredje året i rad för Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet? Nominera till Humtankpriset 2019 senast 1 maj.

 • Möt LIR:s forskare på Vetenskapsfestivalen!

  [2019-03-28] En kvinnlig 1600-talsfilosof, svindlande höjder och tänkande robotar. Flera forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion deltar i samtal på Vetenskapsfestivalen.

 • Öppen föreläsning om ödet med Michael Azar

  [2019-03-26] Onsdagen den 27 mars håller Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria, en kvällsföreläsning om ödet och ödestankar på Världskulturmuseet.

 • Hög kvalitet på forskarutbildningen - men oro för tillväxten

  [2019-03-26] Forskarutbildningen i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet har utvärderats av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och får betyget "hög kvalitet".

 • Idéhistoria - från antikens tänkare till den moderna miljörörelsen

  [2019-03-25] En hittade till ämnet via Columbus, en kom via matematiken. Men studenterna Agneta Gunnarsson och Viktor Ahnfelt är överens om att de har hittat rätt med idéhistoria. - Det är det roligaste jag någonsin har gjort! säger Agneta Gunnarsson.

 • Mer mångreligiösa "stilla rum" i Sverige jämfört med grannländerna

  [2019-03-22] Stilla rum, eller andliga rum, på universiteten i Sverige skiljer sig åt i jämförelse med motsvarande rum i Norge och Danmark. - I Sverige delas ofta de stilla rummen av flera religioner, säger Magdalena Nordin, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

 • Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

  [2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

 • Ny kurs om kvinnliga tänkare i 1600-talets Europa

  [2019-03-18] 1600-talet var en tid för nya idéer om natur, moral, konst och politik - men det var mest männen som hördes i den offentliga debatten. I en ny kurs på Göteborgs universitet lyfts kvinnliga filosofer och författare från tidsperioden fram. - Deras texter kan kännas friare, roligare och mer upproriska, säger idéhistorikern Cecilia Rosengren.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2019-04-19