Länkstig

"Det känns meningsfullt att möta människor i kris"

Elin Kindeskog var på retreat i ett kloster när hon fick en insikt: hon ville bli präst. Samma helg gick hon in på mobilen och skickade en ansökan till teologprogrammet.

I dag har hon läst två år av sin utbildning och har två år kvar.

– Hittills har jag stormtrivts. Visst är det mycket att kämpa med, man får ompröva och omvärdera sin tro och livstolkning, men det har också stärkt mig mycket, säger Elin Kindeskog.

Elin Kindeskog

Det var inte självklart att hon skulle hamna på teologprogrammet. Elin Kindeskog växte upp i ett kristet, frikyrkligt hem och läste på bibelskola i ett år efter studenten, men sedan bytte hon bana. Hon jobbade på förskola och som volontär, läste psykologi och siktade på att bli gymnasielärare. Sitt starka intresse för teologi försökte hon skjuta undan.

– Jag tänkte att jag skulle jobba med något vanligt och inte grubbla så mycket. Men det kyrkliga pockade hela tiden på. Jag har alltid haft en längtan efter att söka djupare och få svar.

Våren 2013 hade Elin Kindeskog bestämt sig för att bli logoped och sökt in på logopedprogrammet. Då åkte hon på retreat till ett kloster, levde i tystnad några dagar och deltog i bönerutinerna.

– Där kände jag att jag inte kunde släppa teologin. Då kom tanken på att jag kanske ska bli präst. Jag hade lämnat frikyrkan men inte tron på Gud. I klostret gick jag in på mobilen och skickade en sen anmälan till teologprogrammet, och efter det bara lade allt sig. Efter det har jag aldrig tvekat. Klart att jag har funderat ibland, men jag har aldrig tvekat på djupet.

Hon säger att man kan kalla det för en kallelse, det är så Svenska kyrkan benämner det.

– Om jag ska beskriva det med egna ord: jag kände en glädje i att få bejaka den längtan jag hade efter att ta livet på allvar, att ta trosfrågor på allvar. Att få ge mig själv den glädjen och gå till botten med den.

Under utbildningen har hon läst religionsvetenskap, kristendomens historia, tros- och livsåskådningsvetenskap, hebreiska och bibelvetenskap. Till hösten ska hon bland annat läsa grekiska.

– En sak jag uppskattar med universitetet är att man får ställa alla frågor, ingen prackar på oss en tro. Med min bakgrund är det inte självklart.

Efter universitets teologprogram läser de studenter som vill bli präster en ettårig utbildning inom Svenska kyrkan – det pastorala året – som är mer praktiskt inriktad mot yrket. Därefter vill Elin Kindeskog prova att vara församlingspräst ett tag.

– Jag tycker att samtal och själavård är jättekul, och det ingår i vanlig prästtjänst. Senare kan jag tänka mig att jobba mot skolan, det är inget måste för mig att jobba i kyrkan. Prästtjänster omformas och behövs på många olika platser, jag är öppen för många olika alternativ.

Trots att det tog lite tid att hitta rätt känner hon att hon har landat på rätt ställe.

– Det är så många bitar i prästyrket som stämmer med mig. Jag tycker väldigt mycket om att samtala om djupa frågor, och jag tror att jag kan möta människor i dessa. Det känns meningsfullt snarare än skrämmande att möta människor i kriser eller jobbiga faser i livet, även om jag har respekt för det, säger Elin Kindeskog.