Länkstig

Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi.

– Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.

porträtt Maryse CondéMaryse Condé kommer från Guadeloupe, en karibisk ö som fortfarande är en fransk koloni. Lisbeth Larsson menar att hon beskriver en del av världen som vi i väst är ganska okunniga om.

– I sina böcker beskriver hon kolonialism och postkolonialism på ett väldigt speciellt och säreget sätt. Förutom att det är ett underbeskrivet ämne gör hon det på ett väldigt bra sätt – hon har ett fantastiskt språk. Intresset för det magiska ingår hela tiden, hon blandar fakta och fiktion på ett gränsöverskridande sätt, säger Lisbeth Larsson.

"Språket rullar fram"

Sex av Condés böcker finns översatta till svenska, varpå Lisbeth Larsson rekommenderar Medan vattnet stiger. Den stora internationella succéboken är annars Färden genom mangroven som Lisbeth Larsson beskriver som mer lättillgänglig än de andra romanerna.

– Maryse Condé kan annars uppfattas som ganska överväldigande, språket rullar fram som stora sjok, i vågor. Hon beskriver mycket grymhet – mellan män och kvinnor, mellan olika etniciteter och mellan kolonialister och de kolonialiserade – men samtidigt skriver hon väldigt roligt. Hon har en burlesk humor som är väldigt konkret.

Alternativt pris eftersom Nobelpriset ställdes in

porträtt  Lisbeth LarssonBakom det Alternativa Nobelpriset i litteratur står Den Nya Akademien, bildad av bland andra Alexandra Pascalidou, Bianca Kronlöf och Lo Kauppi. Syftet med priset är att dela ut åtminstone ett större internationellt litteraturpris från Sverige i år, då det vanliga Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut på grund av krisen i och runt Svenska Akademien.

Lisbeth Larsson menar att juryn var helt enig kring pristagaren Maryse Condé.

– Alla blev överväldigade av hennes böcker, och hon själv blev väldigt glad. Här i Sverige har det varit mycket gnäll kring priset, det finns en inskränkt idé om att det bara är vissa som ska få bestämma vad som är god litteratur, men i internationell press har det varit väldigt uppskattat.

Alternativa Nobelpriset i litteratur

Juryn har förutom Lisbeth Larsson bestått av ordförande Ann Pålsson, redaktör och förläggare, Gunilla Sandin, bibliotekschef, och Peter Stenson, redaktör, kritiker och översättare.

Svenska bibliotekarier nominerade först namn till en längre lista tänkbara pristagare, sedan fick resten av allmänheten nominera författare. Därefter utsågs fyra finalister: Kim Thúy, Haruki Murakami, Maryse Condé och Neil Gaiman, varifrån juryn fick välja en pristagare. Haruki Murakami avböjde sin nominering med hänvisning till att han ville "koncentrera sig på sitt skrivande utanför medias strålkastarljus".

Vinnaren tillkännagavs fredagen den 12 oktober på Stockholms stadsbibliotek, priset delas ut i Stockholm den 9 december. Hur stor prissumman blir är ännu inte klart, pengarna samlas fortfarande in. Efter att priset är utdelat kommer Den Nya Akademien att upplösas.

Maryse Condé
Född 1937 i Pointe-à-Pitre på Guadeloupe i Karibien. Är därmed fransk medborgare, utbildade sig i Paris. Har skrivit omkring tjugo romaner och varit professor emeritus vid Columbia University i New York. I dag bor hon på Guadeloupe och i Gordes, Frankrike.

Bild på Lisbeth Larsson: Johan Wingborg.

Bild på Maryse Condé: Mercure-de-France.