Länkstig

Doktorander inom humaniora möts på konferens

På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

Den 16-17 november är alla doktorander på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet inbjudna till en gemensam konferens.

Malin Podlevskikh CarlströmVi sitter här på olika institutioner och kanske använder samma metoder och brottas med samma typ av frågor, och jag tror att vi skulle vinna mycket på om vi hade mer kontakt med varandra, säger Malin Podlevskikh Carlström, doktorand i slaviska språk och ordförande i konferensens organisationskommitté.

Även helt nya doktorander deltar

På Humanistiska fakulteten finns sex institutioner med knappt 200 doktorander totalt. På konferensen kommer 28 av dem att göra varsin presentation, dessutom blir det ett antal kortare presentationer.

– De nya doktoranderna som började i september har fått möjlighet att göra presentationer på fem minuter. Jag tror att det är ett gyllene tillfälle för dem att få komma hit och träffa andra doktorander, och se hur en konferenspresentation går till, säger Malin Podlevskikh Carlström.

AElin Thorsénndlig lärare ska ge djupare insikter

En av de första presentationerna på torsdagen var Elin Thorsén, doktorand i religionsvetenskap. Hon hade valt rubriken Att finna (eller förlora) sig själv: En etnografisk studie av satsangscenen i Rishikesh, Indien.

Satsang är en praktik där en andlig lärare, guru, presenterar sin lära inför en publik, ofta med stämningsfull musik till.

– Målet med satsang kan sägas vara att nå djupare insikter om självets sanna natur, förklarade Elin Thorsén under sin presentation.

Beatles gjorde orten känd

En betydande del av hennes avhandlingsarbete består av fältstudier i just Rishikesh, en ort i norra Indien som blev känd på 60-talet när the Beatles åkte dit för att meditera. I dag är den välbesökt av människor från hela världen som vill yoga, meditera eller delta i satsang.

– Några av mina frågor handlar om platsens betydelse för dessa satsanger, och vad platsen har för betydelse för individen?

Ny generation i sommarstuga

Nästa presentation hölls av Susanna Rolfsdotter, doktorand i etnologi, som pratade om En ny generation i sommarstuga – om identitet och materialitet i senmodernt fritidsboende. I sitt avhandlingsarbete tittar hon på varför unga medelklassfamiljer med lägenhet i Göteborg eller Stockholm skaffar fritidshus.

– Vad är det som gör att de här familjerna väljer att köpa sommarhus i stället för att lägga pengarna på att resa eller på att satsa mer på boendet i stan, till exempel köpa en villa där? inledde Susanna Rolfsdotter.

Större frågor om livsval och identitet

I sitt arbete intervjuar hon par om deras val, och hon förstod snart att sommarstugan var kopplad till mycket annat.

– Jag märkte att ämnet öppnade för större frågor om livsval och identitet, jag fick till mig både större och mindre frågor om livet, samhället och den tid vi lever i. Det har gjort att undersökningen har rört sig mer mot värderingar, identitet och meningsskapande.

Konferensen riktar sig i huvudsak till doktorander, handledare och studenter, men alla intresserade är välkomna.