Länkstig

Frågor om land och natur förenar ursprungsfolkens religioner

Det finns i dag hundratals grupper som räknas som ursprungsfolk: till exempel aboriginer, maya och här i Sverige samerna. I en ny bok berättar religionsvetaren Daniel Andersson om deras kulturella och religiösa historia.

porträtt daniel anderssonDaniel Andersson är docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet och tyckte att han saknade en bok om ursprungsfolk i sin undervisning. Men ett problem är att vi vet så lite – ibland finns få eller inga texter bevarade.

– Hur kommer det sig att ett folk som australierna, alltså aboriginerna, flyttade till Australien för 50 000 år sedan men att vi inte vet någonting om dem förrän 1780? Hur spårar man en historia som bara inte finns? säger Daniel Andersson.

Material kan ha förstörts

Förklaringar kan vara att ursprungsfolkens religioner till stor del var enbart talspråkliga och inte finns nedtecknade, material kan ha förstörts längs vägen och traditioner glömts bort.
Det är också svårt att säga vad ett "ursprungsfolk" egentligen är.

– Idén om ursprungsfolk är utifrån ett perspektiv att de är först och därmed har större rätt till ett område och de traditioner och minnen som kan vara förknippade med det. Men det vet vi inte om de är. De är före – vad? Och är allting annat då – efter? Det är helt uppenbart att ”ursprungsfolk” är det som upptäcks av vita protestanter eller katoliker. Ursprungsfolk har sålunda i hög grad blivit en politisk term, inte en historisk.

Exempel från olika delar av världen

omslag Ursprungsfolkens religionerI den nya boken Ursprungsfolkens religioner. Land, minne, kultur inleder Daniel Andersson med en allmän diskussion om ursprungsfolk, därefter går han igenom ett eller flera exempel från Nordamerika, Mellan- och Sydamerika, Asien, Australien, Afrika och Europa.

Texterna har lite olika längd, helt enkelt beroende på hur mycket kunskap som finns om de olika grupperna.

– Aboriginerna är som sagt väldigt svåra att spåra i historien. De finns nästan bara via västerländska källor, de ”upptäcktes” ju av britterna. Men när det kommer till de så kallade indianerna fanns det otroligt mycket källor, inhemskt material – även skriftligt sådant – som går att spåra och det märks i boken.

Land och natur förenar

Boken tar upp begrepp och ämnen som nomader, myter, riter, att ha många olika gudar, schamaner och helare. Ursprungsfolkens religioner ser givetvis inte likadana ut över världen, men det finns områden som förenar. Land och natur är exempel på sådant.

– Ursprungsfolken har ofta förlorat sitt land, de har förlorat sitt minne, och de har en särartsbetingad kultur som de vill behålla. Många av de här grupperna har i dag politiska plattformar där de arbetar tillsammans mot en eftersläntrande kolonialism. Indianerna drabbades av katolikerna, samerna drabbades av svenska protestanter, afrikanerna drabbades av både britter och tyskar. De här grupperna arbetar i dag till viss del gemensamt: ofta för land, och för möjligheten att leva av landet.

Kontakt:

Daniel Andersson, docent och universitetslektor vid Göteborgs universitet
Telefon: 031-786 5309, e-post: daniel.andersson@lir.gu.se