Länkstig

Gamla testamentet-expert gästforskar i Göteborg

Hon skulle bara åka till Jerusalem för att jobba som au-pair. Väl där fastnade hon för det hebreiska universitetet, och i dag är Lena-Sofia Tiemeyer en av världens ledande forskare på Jesaja bok i Gamla testamentet. Just nu arbetar hon vid Göteborgs universitet.

Hlena-sofia tiemeyeröstterminen 2016 är Lena-Sofia Tiemeyer gästforskare och -lärare på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

– Det är ett nöje och en erfarenhet att undervisa i Sverige. Jag har aldrig studerat eller jobbat vid ett svenskt universitet tidigare – trots att jag är svensk, säger Lena-Sofia Tiemeyer.

Svenska studenter är äldre

Vanligtvis arbetar hon på universitetet i Aberdeen. Den största skillnaden mellan att undervisa i Sverige och i Storbritannien är att de svenska studenterna är äldre, tycker hon.

– Man börjar skolan tidigare i Storbritannien och slutar därför gymnasiet tidigare. I Aberdeen har jag studenter som är 17 år. I det avseendet föredrar jag det svenska systemet: man slutar gymnasiet senare och det är vanligt att göra något annat i ett eller två år innan man börjar studera. De studenter som jag har träffat här i Göteborg verkar vara mer på det klara med vad de vill göra i framtiden, vilket är positivt.

Blev fascinerad av Israel

Lena-Sofia Tiemeyer föddes i Norrköping, läste på bibelskola efter gymnasiet och åkte därefter till Jerusalem för att jobba som au-pair. Tanken var att hon sedan skulle återvända till Sverige och läsa engelsk litteraturhistoria, men så blev det inte.

– När jag var i Israel blev jag väldigt fascinerad av kulturen, språket och landet. Jag lärde känna några personer som studerade vid det hebreiska universitetet, och som visade mig runt på campus och berättade vad de gjorde – jag tyckte att det lät väldigt intressant.

Historieintresserad

Hon stannade kvar och började studera, bland annat bibelhebreiska, bibelkunskap, judisk historia och klassisk arabiska. Som historieintresserad tyckte hon om att lära sig om hur allt hänger ihop: Bibeln, judisk historia och kultur, samtida och historiska konflikter i området.

– Jag blev väldigt intresserad av att ta reda på var Bibeln finns historiskt sett. Vad är det som händer runtom i det antika Mellanöstern? En text skriven på 700-talet före Kristus är influerad av det som hände på 700-talet i de omkringliggande länderna. Jag fick en insikt i att Bibeln inte var en bok som skrevs i ett historiskt vakuum, utan det är historiska texter och vi ska tolka dem utifrån det perspektivet.

Fick doktorandtjänst i Oxford

Efter studierna i Jerusalem fick Lena-Sofia Tiemeyer en doktorandtjänst i bibelvetenskap i Oxford, och fokuserade då på de sista elva kapitlen i Jesaja bok. Där talas det om två grupper i samhället, och det framgår att författaren till texterna leder den mindre av dem. Den andra, större gruppen gör inte som Gud vill, anser han.

– Frågan är: vilka är hans motståndare? Folk har försökt att identifiera den här gruppen länge, man har tittat på Juda på 600-talet, vad fanns det för olika grupperingar där då? Min avhandling gick ut på att försöka identifiera de olika grupper som nämns i texten, vad de gjorde som den profetiska författaren upplevde som så negativt. Jag kom fram till att den andra gruppen faktiskt är prästerskapet.

Gick emot rådande konsensus

Efter avhandlingen har Lena-Sofia Tiemeyer fortsatt att forska på Jesaja bok. Hennes andra bok, For the Comfort of Zion: The Geographical and Theological Location of Isaiah 40-55, fick mycket uppmärksamhet.

– Där gick jag emot rådande konsensus, som var att de här kapitlen skrevs av judarna i den babyloniska exilen. Jag vidhåller att de skrevs av de människor i Juda som stannade kvar där under exiltiden.

En av de främsta Jesaja-forskarna

Publikationerna har lett till att hon i dag räknas som en av de främsta Jesaja-forskarna, och bland hennes pågående uppdrag finns att vara redaktör för The Oxford Handbook of Isaiah, en vägledning till hur man ska läsa Jesaja bok. Totalt är det 38 författare som ska skriva varsitt kapitel.

– Boken beräknas komma ut i början av 2020 på Oxford University press. Parallellt jobbar jag med en kommentar till Jona-boken, om hur den har tolkats de senaste 2 500 åren.

Lena-Sofia Tiemeyer är gästforskare och -lärare på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion mellan den 15 augusti och 15 december 2016.