Länkstig

Julen i svensk litteratur - inte så värst idyllisk

En pappa som funderar på att ta livet av sig och en besviken Selma Lagerlöf. När julen beskrivs i svensk litteratur är det inte alltid så muntert.

Norén-jul har närmast blivit ett begrepp i dag, även om dramatikern Lars Norén faktiskt inte brukar skildra julen. Men den som blickar bakåt i svensk litteratur hittar ändå mestadels dova tongångar när det gäller skildringen av julhelgerna.

– Julen är ganska väl omskriven, men den är inte alltid så idyllisk som vi kanske tänker att den ska vara, säger Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken och kulturskribent.

Smärta, besvikelse, dåliga minnen

porträtt paulina helgesonFörra året satte hon ihop antologin Julklappsboken, en samling noveller och dikter om julen av klassiska svenska författare som ligger fritt tillgänglig på litteraturbanken.se.

– Det är ytterst få berättelser om julen som bara handlar om något fint och gulligt. Ofta finns något slags smärta, besvikelse eller dåliga minnen med, men det kanske blir vackert ändå för att det ramas in av julen.

Enorm förväntan

En sådan berättelse är novellen Julklappsboken. Ett barndomsminne av Selma Lagerlöf, baserad på författarens egen barndom i Mårbacka. Lilla Selma har en enorm förväntan inför julafton och på den bok hon ska få i julklapp, men när hon börjar öppna sina paket får hon knappnålar, syskrin, fingerborg, nåldyna och andra sybehör, som en vink om att hon behöver bättra på sina kunskaper i sömnad.

– När hon väl får sin julklappsbok visar den sig vara på franska, vilket blir en besvikelse – men det vänds ändå till något bra. På julaftonskvällen får man nämligen ligga uppe och läsa så länge man vill, och julveckan slutar med att hon bemästrar franska. Det är en ganska kort berättelse som ändå hinner växla mellan enorm förväntan, besvikelse och en annan sorts lycka än den man väntade sig. Det är väldigt bra skildrat.

En fattig familj och en rik

Ett mer dramatiskt exempel är Victoria Benedictssons novell Jul, som handlar om en fattig bondfamilj och en rik familj. I den rika familjen visar det sig att pappan är nära konkurs.

– Han vågar inte säga något till familjen och funderar på att ta livet av sig. Där finns också en son som slarvar bort pengarna och en mamma som vägrar inse vad som är på väg att hända. Trots detta tecknar berättelsen en ganska vacker bild av vad som räknas på julen: i den fattiga familjen finns gemenskap, värme och julmys, i familjen med pengar finns massor av julångest under ytan.

Kluvenhet inför julen

Att julen i litteraturen inte är så fridfull och harmonisk är helt enkelt ett utslag av hur verkligheten ser ut, tror Paulina Helgeson.

– Det är få människor som förknippar julen med bara idyll. De flesta känner ett slags kluvenhet inför julen, även om man älskar den! Jag tycker att man ska läsa sig till julstämning och julmys.

Text: Elin Widfeldt

Litteraturvetarnas tips på högläsning på julafton:

omslag det osynliga barnetPaulina Helgeson: "Alla noveller i Julklappsboken funkar bra som högläsning, Lagerlöf är generellt sett bra för det. Julnoveller är bra, för då får man en hel berättelse som ändå inte är så lång. Dessutom Charles Dickens A Christmas Carol, och dikter".

Dag Hedman: "Julevangeliet och Tove Janssons Granen ur Det osynliga barnet".

Åsa Arping: "Svenska noveller från Almqvist till Stoor, redaktörer Ingrid Elam och Jerker Virdborg".

JULKLAPPSBÖCKER

Länge var "årets julklapp" i Sverige samma sak varje år: en bok. Det gällde under 1800-talet och första halvan av 1900-talet, förlagen gav då ut en hel bokflod inför jul.

Pporträtt åsa arpingopulära julböcker var diktantologier, kalendrar med blandat innehåll och särskilda julvolymer riktade till hela familjen, som Carl David af Wirséns Vid Juletid (1887), illustrerad av Jenny Nyström.

– Hela första halvan av 1900-talet präglades förstås också av Elsa Beskows sagor, där många handlar om julen eller om tomtar, säger Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap.

I mitten av 1900-talet hade bokutgivningen inför jul blivit för stor, förlagen insåg att titlarna måste spridas ut över året för att varje enskild bok skulle märkas.

– Dessutom började andra typer av julklappar konkurrera med böcker, inte minst leksaker till barnen. Bokutgivningen spreds i stället ut över hela hösten och under de senaste decennierna har även vårutgivningen ökat, i takt med att antalet volymer växer, säger Åsa Arping.


FÅ DECKARE MED JULTEMA

porträtt dag hedmanJulångest, ja, men däremot är det inte ofta det går så långt som till mord eller annan grövre kriminalitet. Dag Hedman är professor i litteraturvetenskap och expert på deckare, och menar att sådana sällan är förlagda till julhelgerna.

– Nej, det är inte många kriminalhistorier som utspelas under julen, men två undantag jag kommer på är Doyles Sherlock Holmes-novell The Blue Carbuncle och Jan-Olof Ekholms Fredag Mörda Söndag från 1995, som utspelas kring en firmajulfest. Första kapitlet slutar med att en man i tomtemask demaskerar sig inför jag-berättaren och hälsar honom med orden: "Tjenare, det är jag som är mördarn!", säger Dag Hedman.

Fler berättelser med jultema:

Pälsen, novell av Hjalmar Söderberg

Tomten, dikt av Viktor Rydberg, ursprungligen publicerad i Ny Illustrerad Tidning 1881

Mormor gråter, Jonas Gardell

Bridget Jones dagbok, Helen Fielding

God jul: en berättelse, Jonas Karlsson

Ett dockhem, ett drama av Henrik Ibsen

Karl-Bertil Jonssons julafton ur boken Sagor för barn över 18 år, Tage Danielsson

Det blev ingen julgröt men ändå en glad julafton, novell av Anna Maria Lenngren

Jul i Pengalösa (A Christmas for Shacktown), Carl Barks

Petter och Lottas jul, Elsa Beskow

Räddaren i nöden (utspelar sig dagarna före jul), JD Salinger

Flickan med svavelstickorna (utspelar sig på nyårsafton), H.C Andersen

Emil i Lönneberga, stora tabberaset i Katthult, Astrid Lindgren

Pettson får julbesök, Tomtemaskinen, Sven Nordqvist

Tjoho, nu är det jul!, Ulf Nilsson och Emma Adbåge

Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar, Jeanette Winterson

Röde Orm, kapitlet Hur jul dracks hos kung Harald Blåtand, Frans G Bengtsson

Ett julminne, novell av Truman Capote

Om Litteraturbanken

Litteraturbanken är en ideell förening, medlemmarna är Kungl. biblioteket, Kungl. Vitterhetsakademien, Språkbanken vid Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Svenska litteratursällskapet i Finland och Svenska Vitterhetssamfundet. Verksamheten bekostas av Svenska Akademien och Kungl. Vitterhetsakademien.

Bilder: Dick Claésson, Johan Wingborg, Elin Widfeldt, Rabén & Sjögren.