Länkstig

Öppna kvällsföredrag om litteratur som har påverkat

Under våren drar en ny serie föredrag igång på Jonsereds herrgård: Banbrytande berättelser. Samtalen kommer att handla om litteratur som har överlevt sin tid och påverkat oss människor, som Frankenstein och Onkel Toms stuga.

Redan i mitten på mars är det dags för den första föreläsningen i serien Banbrytande berättelser, som kommer att ligga på kvällstid och vara öppen för alla intresserade.

En av initiativtagarna är Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap.

porträtt Yvonne Leffler– Vi kommer att ta upp berättelser som har påverkat hur vi uppfattar oss själva som människor och samhällsvarelser och som har haft inverkan på den rådande samhällsordningen, förändrat lagstiftning och historieskrivning. Det kan också handla om berättelser som har gett upphov till nya ideologiska och religiösa rörelser, och om berättelser som har förändrat villkoren och synen på vad som är dikt, litteratur och film – alltså förändrat själva berättandet som medium, säger Yvonne Leffler.

Modern myt om galen vetenskapsman

Hon är själv med i serien till hösten och pratar då om Frankenstein, Mary Shelleys skräckroman från 1818. Yvonne Leffler menar att boken har blivit en modern myt om den galne vetenskapsmannen som sätter sig upp mot ordningen.

– Berättelsen om Frankensteins monster handlar om människan som tror sig vara gud men vars experiment går snett. I stället för att skapa en idealmänniska skapar Frankenstein ett monster och ett hot mot mänskligheten. Inte minst Boris Karloffs gestaltning av monstret i Whales film från 1931 har blivit en ikon över ett monster med övernaturlig styrka. Denna gestaltning av monstret har inte bara färgat alla senare filmer utan är också något som flertalet människor känner till som just ”Frankenstein”.

Vilken eller vilka av samtidens böcker tror du kommer att påverka oss framöver?

– Det är en svår fråga. Möjligen kommer Harry Potter-fenomenet att överleva länge och därmed bidra till att påverka vår föreställningsvärld om gott och ont, och en magisk ”fantastisk” värld bortom vår vardagliga.


Banbrytande berättelser

14 mars: Om eddornas ursprung, Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap

11 april: Darwin och litteraturen, Emelie Jonsson, fil. dr. i engelsk litteratur

15 maj: Onkel Toms stuga, Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap

11 oktober: Den gudomliga komedin, Ola Sigurdson, professor i teologi

6 november: Frankensteins monster, Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap

Samtliga föredrag hålls på Jonsereds herrgård.
Program: kaffe klockan 18.00, föredrag vid 18.30, samtal och frågor från klockan 19.15.
Pris: 100 kronor inklusive kaffe och fralla.
Föranmälan till jonseredsherrgard@gu.se

Bilden på Yvonne Leffler är tagen av Johan Wingborg.