Länkstig

Praktiktermin på förlag och tidning gav jobb på Bokmässan

Efter att ha läst Redaktionell praktik på Göteborgs universitet fick Anna Falkenland jobb som redaktör på Bokmässan.

– Jag uppskattade bredden på utbildningen, som visade hur man kan jobba redaktionellt på många olika sätt, säger hon.

Anna Falkenland läste först till lärare, sedan funderade hon på att bli journalist innan hon fick nys om den då ganska nya utbildningen Redaktionell praktik.

Bild
Anna Falkenland
Anna Falkenland

– Jag har alltid haft en vag dröm om att jobba i bokbranschen, men har inte riktigt vetat hur. När den här utbildningen dök upp kände jag att det låter som exakt det jag vill göra, och jag måste testa för att se vart det tar mig.

Teoretisk grund och praktiska inslag

Det hon särskilt uppskattade på utbildningen var bredden, att det både fanns en teoretisk grund i klassiska litteraturvetenskapliga kurser och praktiska inslag där klassen fick prova på många olika delar inom redaktions- och förlagsarbete.

– På ett ganska prestigelöst sätt fick vi testa allt från översättning, litteraturkritik och grafisk formgivning till fältarbete och ett eget projekt. Det gjorde att jag fick upp ögonen för att det finns mycket inom litteraturfältet som jag kan tänka mig att jobba med. Innan var jag väldigt inne på att jag bara skulle jobba med text, som granskande redaktör, men man kan också lyfta blicken och jobba med helt andra saker.

Kastade sig in i arbetet på mässan

Anna Falkenland tog examen förra våren och bara några veckor innan Bokmässan drog igång i höstas började Anna Falkenland sitt nya jobb där.

– Det var omtumlande att börja precis före mässan, men också väldigt roligt att bara kasta sig rakt in. Det känns bra att ha en genomförd mässa i ryggen när jag nu är med och planerar för första gången, säger hon.

Lägger seminarieprogrammet

Bokmässan har en hel stab som arbetar året runt – med allt från monterplanering till kommunikation – inför fyra dagars mässa på hösten. Anna Falkenland är en av fem som arbetar i programgruppen, vars huvudsakliga uppgift är att lägga hela seminarieprogrammet.

Det gäller de fördjupade samtal om litteratur och samhällsfrågor som hålls i slutna salar och kräver en särskild biljett. Programgruppen får in ungefär tusen förslag från förlag och andra utställare på mässan, och ska koka ner det till drygt trehundra kurerade samtal av hög kvalitet.

– Vi är mitt i den processen nu, sedan i höstas har vi träffat förlag och fått koll på 2020 års utgivning. Därefter kommer det in förslag från våra samarbetspartners, det kan vara allt från bara ett namn på en författare eller en titel på en bok till mer genomarbetade idéer.

– Sedan är det vår uppgift att få ihop programmet. Vi försöker koppla ihop olika saker tematiskt, tänka efter vem som skulle kunna passa som moderator, och fundera på om kanske två ganska olika författare – som ändå har en gemensam beröringspunkt – kanske kunde mötas i ett samtal?

Gjorde två praktikterminer

Det Anna Falkenland framförallt tror var avgörande för att hon skulle få jobb i bokbranschen var att hon var ute på två praktikterminer, en på Albert Bonniers förlag och en på tidningen Skriva. Därigenom fick hon erfarenhet av både förlags- och redaktionsarbete.

– Praktik är en fantastisk möjlighet att vara ute i arbetslivet på riktigt, och se hur man faktiskt kan jobba med litteratur. Det kan annars vara lite svårt att föreställa sig när man är litteraturvetare.

Finns många roller på ett förlag

Anna Falkenland tror att det är bra att vara lite kreativ när man söker jobb inom litteraturvärlden. Själv hade hon aldrig riktigt tänkt på att man kunde jobba på Bokmässan innan annonsen dök upp.

Det finns också många olika yrkesroller bara inom ett bokförlag, och det går att arbeta med kommunikation, med litterära event, som frilansande redaktör eller annat.

– Även om Redaktionell praktik kan verka som en smal utbildning, så – med de erfarenheter man får finns det många olika roller i kulturbranschen som jag tror att man kan passa väldigt bra för om man bara vågar tänka lite större, säger Anna Falkenland.

Text: Elin Widfeldt

Redaktionell praktik

Ett litteraturvetenskapligt kandidatprogram som ger dig litteraturvetenskapliga kompetenser och praktiska redaktionella färdigheter. Du får möjlighet att arbeta med textredigering, trycksaksproduktion, litterära evenemang och olika typer av publicerings- och distributionsformat. Du får också gedigna kunskaper i litteraturens historia och samtid, med utgångspunkt i estetiska, sociala och mediala perspektiv.


Område
Student