Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elin Wägner och elektrifiering av den afrikanska landsbygden

Nyhet: 2017-04-07

Vad skulle författaren Elin Wägner säga om vår tids globala mål för hållbar utveckling? Och vilka paralleller kan dras mellan 40-talets Sverige och den östafrikanska landsbygden idag vad gäller jämställdhet och elektrifiering? Det var några av de frågor som diskuterades på GMV:s föreläsning på Ekocentrum om jämställdhet och hållbarhet på Internationella kvinnodagen.

Föreläsningen var en del av en serie där forskare från Göteborgs universitet och Chalmers berättar om ett av de globala målen för hållbar utveckling utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Det femte målet handlar om jämställdhet: "Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt". Målet slår fast att jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling.

Den ena talaren var Katarina Leppänen, universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet som pratade om hur Elin Wägner som föregångare belyste sambanden mellan jämställdhet, fred och miljö, långt före begreppet hållbar utveckling började användas. Katarina forskar bland annat om litteratur, politik och genus och utgick i föreläsningen från sin avhandling om samhällsdebattören och författaren Elin Wägners tänkande och föreställningar om kön, natur och historia i boken Väckarklocka från 1941.

Den andra talaren var Helene Ahlborg som är doktor i miljövetenskap på avdelningen Miljösystemanalys, Chalmers, och som forskar om elektrifiering, förnybara energikällor och landsbygdsutveckling i Östafrika. Forskningen handlar om energiomställningar och decentraliserade energisystem och hur sociala och ekonomiska faktorer är avgörande för huruvida elektrifiering resulterar i samhällsnytta eller inte. Genus- och klassrelationer har en avgörande betydelse i många processer där medlet är hållbar teknikutveckling och målet är ökad välfärd och mänskligt välbefinnande.

Se intervju med Katarina och Helene:

 

Nästa tillfälle i föreläsningsserien handlar om mål 8: "Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt". Lotta Dellve från Göteborgs universitet och Cecilia Berlin från Chalmers pratar om socialt hållbar utveckling på Ekocentrum onsdag 26 april kl 18.00. Läs mer

AV: Mikael Östblom

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?