Fem sommarkurser om allt från astronomi till teologiska klassiker

Nyhet: 2020-04-24

I sommar ger institutionen för litteratur, idéhistoria och religion fem sommarkurser, alla på distans.

– Är man nyfiken på våra ämnen är de här kurserna en bra början, säger Daniel Enstedt, utbildningsansvarig på institutionen.

Att snabbt ta fram fem sommarkurser som helt och hållet ges online handlade från början om att anpassa sig till coronasituationen, och ge möjlighet till studier och förkovran även under sommaren.

– Men redan nu märker vi att har känts lustfullt att ta fram de här kurserna, även om det var med kort varsel, och det är något som vi överväger att fortsätta med, säger Daniel Enstedt.

De fem kurserna ges inom tre ämnen och är av introducerande karaktär.

– De lämpar sig väl för att läsa under sommaren, och tanken är att det ska finnas en gemenskap med andra läsare och lärare även om allt sker digitalt.

Pandemi och klimatförändringar

Tre av kurserna har hållits vid institutionen tidigare och ges nu i en omstöpt digital form, medan två av kurserna är helt nya. Apokalypsen i text och tolkning tillkom som en direkt respons på det globala läget i dag, med pandemi, klimatförändringar och auktoritär maktutövning.

– Den kursen visar hur man kan använda historiska, teologiska texter för att förstå sin samtid. Den kan ge nya och överraskande perspektiv på den situation vi är i nu.

Ny kurs om astronomins idéhistoria

Den andra helt nya kursen heter Från kaos till kosmos. Astronomins historia.

– Den bygger på ett långvarigt specialintresse hos kolleger på institutionen som har skapat sin drömkurs, om astronomins och den astronomiska världsbildens idéhistoria. Det kan låta som något som bara intresserar de redan inbitna, men så är det inte alls – kursen riktar sig till alla med intresse för vetenskapernas historia.

Samtliga kurser hålls online och pågår mellan 8/6 och 16/8.

Samtliga kurser:

Litteraturvetenskap

LV1150 Litterära klassiker genom tiderna, 15 hp, helfart (OBS nu stängd för anmälan)

Idé- och lärdomshistoria

IL1106 Från kaos till kosmos. Astronomins historia, 7,5 hp, halvfart (OBS nu stängd för anmälan)

Religionsvetenskap

RT1250 Apokalypsen i text och tolkning, 7,5 hp, halvfart (OBS nu stängd för anmälan)
RT1232 Teologisk etik, 7,5 hp, halvfart (OBS nu stängd för anmälan)
RT1332 Teologiska klassiker, 7,5 hp, halvfart (OBS nu stängd för anmälan)

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13