Fler vägar in i läraryrket

Nyhet: 2018-10-08

Biologistudent med kikare ute i naturen.

Göteborgs universitet har tillsammans med flera andra lärosäten fått i uppdrag av regeringen att ta fram insatser som ska resultera i fler ändamålsenliga och effektiva utbildningsvägar till lärarexamen- och förskollärarexamen.

Validering av reell kompetens och kompletterande kurser

Uppdraget går i korthet ut på att:

• Utveckla och använda strukturerade metoder för bedömning och validering av reell kompetens för att främja tillträde till lärar- eller förskollärarutbildning. Erbjuda kompletterande kurser, ex. ämneskurser för behörighet till KPU eller ämnesstudier för grundlärarexamen.
  • Erbjuda påbyggbara, poänggivande kurser med innehåll från utbildningsvetenskaplig kärna som kan tillgodoräknas i en lärarutbildning.

Under hösten kommer deltagande lärosäten arbeta fram en aktivitets- och tidsplan för uppdraget som helhet, med start hösten 2018 till och med mars 2022.

– Det ska bli intressant att samverka med så många lärosäten inom ramen för detta nationella uppdrag. Uppgiften känns angelägen mot bakgrund av den lärarbrist som råder och lärosätenas uppdrag att försörja den svenska skolan med duktiga lärare. I VAL (vidareutbildning av lärare) vid Göteborgs universitet har vi länge arbetat med validering och hoppas kunna bidra med relevanta kunskaper, säger Johan Hellgren, projektledare VAL.

Organisation

En ledningsgrupp samt en operativ grupp med företrädare från medverkande lärosäten har bildats och Göteborgs universitet representeras i ledningsgruppen av Monica Johansson, prodekan på utbildningsvetenskapliga fakulteten.

I den operativa gruppen ingår Johan Hellgren Asplund, projektledare VAL, Anders Larsson vid enheten för utredning och lärarutbildning som representerar de lärarutbildningar där Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) har programansvar samt Maria Svensson vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession som representerar de lärarutbildningar Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvarar för.

Samordningsansvarig är Umeå universitet. Övriga medverkande lärosäten är Stockholms universitet, Linköpings universitet, Karlstads universitet, Malmö universitet, Högskolan Dalarna och Umeå universitet. Övriga lärosäten med lärarutbildning ska sedan kunna få del av information om hur bedömning av reell kompetens kan göras och hur kompletterande kurser kan utformas.

Kontakt

Frågor om uppdraget besvaras av Johan Hellgren, projektledare VAL, johan.m.hellgren@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: lararutbildning.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13