Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Började läsa litteraturvetenskap efter en krock

Nyhet: 2015-03-30

Det var en olycka som – bokstavligt talat – gjorde att Mathias Löf började läsa litteraturvetenskap. Efter en allvarlig bilkrock började han fundera på sitt liv, och insåg att han ville jobba med böcker.

Mathias Löf hade jobbat i flera år på ett spelföretag, bland annat som butikssäljare och inköpare, och var ganska nöjd med tillvaron. En bilolycka vände uppochner på det. Mathias skadades allvarligt, fick lära sig att leva med kronisk värk och även lära sig att läsa på nytt.

Efter några år av rehabilitering och funderingar bestämde han sig för att börja läsa litteraturvetenskap. Fortfarande var det svårt för honom att läsa några större mängder text.

– Att börja läsa litteraturvetenskap var inte det mest logiska valet, men i processen efter bilolyckan kom jag sakta men säkert fram till vad som var viktigt i livet. För min del är det litteraturen. Det var en rent krass insikt om att man inte har så många chanser på sig att göra det man vill, och man får utnyttja tiden på bästa sätt, säger Mathias Löf.

Mathias hade alltid varit intresserad av litteratur och böcker och visste att han ville jobba med det någon gång i framtiden. På så sätt var valet av litteraturvetenskap självklart. Frågan var hur det skulle fungera rent praktiskt efter olyckan, men det gick hyfsat – oftast.

– På A-kursen var det extremt mycket att läsa, och ihop med mitt funktionshinder gick det bitvis bra, bitvis inte alls bra. Samtidigt var det väldigt belönande och lärorikt.

Mathias tyckte om att läsa på universitetet, att få ett sammanhang: plötsligt var alla runtomking honom också intresserade av litteratur. Bäst tyckte han om andra terminen. Där fick studenterna möjlighet att dyka lite djupare ner i en viss tidsepok eller en företeelse.

– Min favoritkurs var nog Beata Agrells kurs i kortprosa och noveller på 60-talet. Även Dag Hedmans kurs om populärkultur var bra, mycket tack vare Dag Hedman själv och hans sätt att undervisa. Det märktes att han älskade ämnet, och det smittade av sig.

Mathias Löf läste litteraturvetenskap A, B och C, och även några kurser på D-nivå – bland annat en kurs i litteraturkritik.

– Efter den hade jag högtflygande planer. Jag ville få en stående plats någonstans, skriva litteraturkritik och nå ut. Men det är en extremt liten arena, svår att slå sig in på, tuffa villkor och inga pengar.

Under ett par år skrev han ändå kritik för ett par tidningar, Biblioteket i fokus och Svenskläraren. Dessutom skrev han om litteratur för Svenska institutet på nätet.

I dag jobbar Mathias Löf i en bokhandel och varvar det med jobb som lektör: på uppdrag av förlag eller enskilda författare läser han manus och ger omdömen på texterna. Dessutom driver han bloggen Ordförrådet där han både skriver kritik och om litteratur i allmänhet.

– Jag tycker att den litteratursociologiska delen är väldigt intressant, vad läser folk och varför? Jag har ibland ett inslag på bloggen där jag intervjuar en författare om vad han eller hon läser, varifrån de får sina influenser.

Mathias Löf har fortfarande kontakt med flera personer ur sin gamla klass på universitetet, och allihop jobbar faktiskt med litteratur på något sätt. Två har skrivit böcker, en jobbar på Litteraturhuset i Göteborg, en jobbar med genusfrågor på bibliotek, två började jobba på ett litterärt magasin och en översätter böcker från tyska till svenska.

Hur har det påverkat dig att du började läsa litteraturvetenskap?

– Väldigt mycket. Dels för att det blev en så markant förändring mot det jag tidigare gjorde, det blev en milstolpe i mitt liv. Dels fick jag självförtroende i att det här är något man faktiskt kan syssla med. Det går ju att jobba med litteratur, om man satsar till 100 procent går det på ett eller annat sätt att leva på det.

Läs mer om litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//mathias-lof-borjade-lasa-litteraturvetenskap-efter-en-krock.cid1283503
Utskriftsdatum: 2020-07-06