Möt LIR:s forskare på Vetenskapsfestivalen!

Nyhet: 2019-03-28

En kvinnlig 1600-talsfilosof, svindlande höjder och tänkande robotar. Flera forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion deltar i samtal på Vetenskapsfestivalen.

Vetenskapsfestivalen pågår i Göteborg mellan 1 och 12 april. Här nedan listas de punkter som har deltagare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion:

Torsdag den 4 april

Posthumanismen – filosofi för cyborgarnas tid (föreläsning med diskussion)

Världskulturmuseet, Södra vägen 54

Vad händer när gränsen mellan människa och maskin suddas ut? Kan en cyborg ha fantasi, själ och känslor? Tänker en robot som vi? Posthumanismen är en filosofi som försöker hitta svar på hur ett hållbart mänskligt tänkande kan se ut bortom människan själv.

Medverkande: Andreas Önnerfors, docent, Göteborgs universitet

Berättelser på svindlande höjd (föreläsning)

Pedagogen, Hus A, sal AK2 140, Västra Hamngatan 25

Varför vill så många nå Everest basläger? Våren 2018 gick litteraturforskaren Camilla Brudin Borg själv leden och intervjuade vandrare, klättrare och sherpas. Föredraget kommer att handla om litteraturforskning, tuffa vandringspass på hög höjd och om vad vandrare berättar.

Medverkande: Camilla Brudin Borg, universitetslektor, Göteborgs universitet

Why spend our taxes on space travel? (debatt/samtal, på engelska)

Pedagogen, Hus A, sal AK2 137, Västra Hamngatan 25

Why waste our taxes on space when we have urgent problems on earth? This interactive session, where the participants engage with the speakers, uses the lenses of public regulation and popular culture to explore the contrast between scientific experts and sceptical citizens over space exploration.

Medverkande: Ettore Costa, institutionen för Litteratur, idéhistoria och religion; Andreas Moberg, juridiska institutionen. Båda från Göteborgs universitet; Maria Massaro, Teknik, vetenskap, samhälle; Anwesha Chakraborty, Teknikens ekonomi och organisation, båda från Chalmers

Fredag 5 april

Vad tänker naturen, egentligen? (föreläsning)

Pedagogen, Hus A, sal AK2 138, Västra Hamngatan 25

1600-talets idévärld svindlar - den naturvetenskapliga revolutionen fick filosofer att spekulera på nya oprövade sätt om naturen och människan. Hör om hur en kvinnlig filosof, Margaret Cavendish (1623-1676), polemiserade mot idéer om naturen som död och något vi människor fritt kan exploatera.

Medverkande: Cecilia Rosengren, docent i idé- och lärdomshistoria, Göteborgs universitet

Lördag 6 april

Yoga som kristen – filosofi, teologi och praktik (debatt/samtal)

Hagakyrkan

Yoga är en utbredd träningsform i Sverige i dag. Det här är ett seminarium om det spännande mötet mellan svenskkyrklig teologi och yogatraditionens österländska rötter.

Medverkande: Clemens Cavallin, docent i religionsvetenskap, Göteborgs universitet; Jessica Humleklo, yogainstruktör; Lisa Westberg, församlingherde och utbildad yogainstruktör, Högsbo församling, Svenska kyrkan; Pontus Nilsen, präst, Svenska kyrkan. Anordnas ihop med Svenska kyrkan.

Söndag 7 april

God, technology and artificial intelligence (föreläsning)

Pedagogen, Hus A, Kjell Härnqvistsalen, Västra Hamngatan 25

It is no secret that our world has become irrevocably transformed by technology. Gene Editing, Desinger Babies, Human Enhancement, Robotics, Space Travels and Artificial Intelligence raise the stakes. How do we respond both personally and collectively to these challenges and dramatic changes?

Medverkande: Michael Burdett, Assistant Prof, Theology and Religious Studies, University of Nottingham; Ann-Sofie Axelsson, Associate Prof, Technology, Management and Economics; Olle Häggström, Prof, Mathematical Statistics. Both from Chalmers; Martin Westerholm, Senior lecturer, Literature, History of Ideas and Religion, University of Gothenburg; Pontus Nilsen, Priest, The Church of Sweden.
Arranged with Svenska kyrkan.

Hela programmet finns här.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13