Nu sätter arbetet inom Eutopia igång

Nyhet: 2019-05-24

Göteborgs universitet har gått med i nätverket Eutopia. Det består av sex europeiska lärosäten som har en långsiktig vision om att skapa en stark allians med fri rörlighet för studenter, forskare, lärare och övrig personal. År 2050 ska en student lätt kunna förflytta sig och studera vid alla de ingående universiteten under sin utbildning, och sen ta examen.

De universitet som ingår i Eutopia är Vrije Universiteit i Bryssel, Univerza v Ljubljani i Slovenien, Université Paris Seine i Frankrike, Universitat Pompeu Fabra i Spanien, University of Warwick i England, samt Göteborgs universitet. Nätverket består idag av 165 000 studenter, 30 000 medarbetare och 90 000 alumner, och har forskningscentra inom 760 områden.

Sju arbetspaket

Arbetet inom Eutopia ska ske i sju så kallade Work Packages (arbetspaket), med fokus på styrning av projektet, utbildning, forskning, regional samverkan, breddad rekrytering, internationalisering samt hållbarhet. Utbildning är centralt, och en del av det kommande arbetet handlar om att skapa piloter till gemensamma utbildningsprogram. Studenters engagemang kommer att tillmätas stor betydelse i nätverket, till exempel ska studenter ingå i beslutsstrukturen.

GU ansvarar för forskningspaketet

Göteborgs universitet ansvarar för paketet om forskning. Där ingår bland annat skapandet av gemensamma forskningsgrupper kopplade till de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030, kompletta miljöer, innovation och ”Open science”.
Inom GU har ansvariga personer utsetts för de olika forskningspaketen, till exempel kommer prorektor Mattias Goksör ansvara för styrningen av projektet, vicerektor Göran Landberg ansvara för forskningspaketet, vicerektor Mette Sandoff ansvara för utbildningspaketet och vicerektor Fredrika Lagergren Wahlin ansvara för paketet om regional samverkan.

Ansökan om finansiering

Nätverket har lämnat in en ansökan om finansiering från EU genom utlysningen Erasmus+ European Universities, i slutet av juni väntas besked om finansieringen beviljas. Tanken är att gå vidare med Eutopia oavsett om ansökan beviljas eller inte, men exakt hur är ännu inte bestämt.

Den 4-5 juni träffas företrädare för de sex universiteten på Jonsereds Herrgård i Göteborg, för att diskutera det kommande arbetet inom nätverket.

Mer information

På sidan https://medarbetarportalen.gu.se/eutopia kommer det att finnas aktuell information om Eutopia. Håll dig gärna uppdaterad!

Vill du ha mailutskick om vad som pågår inom Eutopia? Kontakta Hans Abelius, International Centre.

Eutopias hemsida

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13