Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny podd om livsåskådning tar upp sopnedkast och löparskor

Nyhet: 2020-01-14

Mobiltelefonen. Löparskon. Gravstenen. I nya Livsåskådningspodden diskuterar religionsvetarna Wilhelm Kardemark och Fredrik Portin meningsbärande föremål i samtiden.

Livsåskådningspodden är ett samtal mellan Wilhelm Kardemark och Fredrik Portin, där de behandlar livsåskådningar i samtiden och hur de kommer till uttryck. I fem avsnitt diskuterar de ”meningsbärande föremål”, saker som vi människor använder i dag och som är intressanta att titta på ur ett livsåskådningsperspektiv.

– Genom världshistorien har man inom framförallt religiösa traditioner ansett att vissa föremål haft en särskild signifikans i det religiösa livet, exempelvis den kristna ikonen, helgonreliker och heliga skrifter. Likaså är flera föremål som individer använder sig av i dag relevanta för att förstå livsåskådning, dess konkreta uttryck och närvaro i vardagen, säger Fredrik Portin och Wilhelm Kardemark.

De båda har valt ut fem ”meningsbärande föremål” som utgångspunkt för samtal om moderna livsåskådningar i framförallt Norden:

Meningsbärande föremål, avsnitt 1 – Sopnedkastet

Meningsbärande föremål, avsnitt 2 – Militärbaskern

Meningsbärande föremål, avsnitt 3 – Löparskon

Meningsbärande föremål, avsnitt 4 – Mobiltelefonen

Meningsbärande föremål, avsnitt 5 – Gravstenen

Wilhelm Kardemark är universitetslektor i religionsvetenskap. Kardemark har undersökt frågor som berör hälsa, träning och döden, men även frågor som handlar om livsåskådningars rumsliga uttryck.

Fredrik Portin är gästforskare från Åbo Akademi, Finland. Han har undersökt frågor som berör populism och religion, och hur kyrkliga praktiker används för att etablera en offentlig närvaro i sekulära-liberala demokratier.

Serien har möjliggjorts genom bidrag från Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond.

Bild: Jonathan Westin

Porträtt Fredrik Portin och Wilhelm Kardemark

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//ny-podd-om-livsaskadningsfragor-tar-upp-sopnedkast-och-loparskor.cid1670994
Utskriftsdatum: 2020-04-05