Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny regel för ID-kontroll vid tentamen

Nyhet: 2017-05-26

Ny regel om identitetskontroll vid tentamen, som framförallt påverkar internationella studenter vid Göteborgs universitet, beslutades i veckan av rektor. Den nya regeln medger att ”student ska kunna styrka sin identitet genom att uppvisa giltig fotolegitimation (såsom t ex pass eller körkort). Studentens ansikte ska kunna visas för tentamensvakt för säker identifiering”. Tidigare har studenter anmälda med svenskt personnummer behövt uppvisa svenskt ID-kort för att kunna genomföra tentamen, men nu räcker det med att studenten uppvisar giltig fotolegitimation.

Kravet om svenskt ID-kort har inneburit att incidenter uppstått där studenter inte har kunnat tentera då de enbart haft identitetshandlingar från sitt hemland. Det har rapporterats om att studenter varit tvungna att ansöka om pass i sina hemländer för att därefter kunna ansöka om svenskt ID-kort. Studenter som ansökt om svenskt permanent uppehållstillstånd har, på grund av lång handläggningstid, inte kunnat ansöka om svenskt ID överhuvudtaget.

I de Regler för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Göteborgs universitet, dnr 2015/909 som beslutades av rektor 2016-09-19 och som började gälla från och med vårterminen 2017 har regeln om identitetskontroll i den del som benämns B i Regler för vissa examinationsformer skrivits om. Den tidigare formuleringen löd:

7. Identitetskontroll
Student ska kunna styrka sin identitet genom att uppvisa giltig fotolegitimation. Om anmälan skett med svenskt personnummer ska det styrkas med svensk legitimation. Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med annan giltig fotolegitimation. Studentens ansikte ska kunna visas för tentamensvakt för säker identifiering.

Utbildningsenheten har kontaktats både av verksamheten och av studenter kring tolkningen av den tidigare formuleringen och bedömde att en revidering av den aktuella punkten behövdes. Ett förslag till rektorsbeslut lämnades in. Rektor beslutade i linje med formuleringen och beslutet om förändrade identitetskontroller infördes med omedelbar verkan.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?