Studenters noveller beskriver känslan av "ohemtrevligt"

Nyhet: 2020-06-01

Freud beskrev Das Unheimliche som en obehagskänsla som infinner sig när något främmande dyker upp i något välbekant. Hundra år senare har studenter på utbildningen Redaktionell praktik vid Göteborgs universitet satt ihop en antologi på temat.

Redan 1919 beskrev psykiatrikern Sigmund Freud begreppet Das Unheimliche som en obehagskänsla som kan komma när hemmet, eller något annat välbekant och familjärt, plötsligt innehåller något okänt element. Det blir då "ohemtrevligt" eller "ohemlikt".

porträtt Fanny RappNu har åtta studenter på utbildningen Redaktionell praktik gjort sina egna tolkningar av begreppet och skapat en samling noveller och dikter på temat.

– Vi har tolkat det utifrån oss själva och funderat på vad det begreppet skulle kunna vara i dag, säger studenten Fanny Rapp.

Att röja i andras smuts

Några texter handlar om hemmet, i en är det till och med huset som berättar om vad som händer i en familj.

– Det handlar om hur en människa kan vända och göra saker som man inte har kunnat förutse, att man aldrig kan känna någon helt och hållet. Det finns också en text som handlar om att vara i andras hem, till exempel om man är en städare som måste röja i andras smuts och vad som kan finnas där. Vi har alla tolkat temat lite olika, och begreppet är inte heller helt entydigt från början.

Vad har du själv skrivit om?

– Om sjukdom, från sjukdomens perspektiv. Hur den först börjar vakna till liv och sedan kan ta över mer och mer av kroppen, sjukdomen känner sig fri. Sedan blir den upptäckt, och medicinerad mot, och försvagad. Jag ville vända på perspektivet och ha sjukdomens röst.

omslag OhemliktAntologin Ohemlikt finns att beställa via
ohemlikt@gmail.com