Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Victoria Kawesa åtalas efter misstänkt plagiat

Nyhet: 2017-09-26

Åtal har väckts mot Victoria Kawesa, doktorand vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, efter misstänkt plagiat av en doktorand vid Göteborgs universitet.

I höstas hölls en genuskonferens vid Linköpings universitet där Victoria Kawesa var en av huvudtalarna. Under Kawesas presentation upptäckte Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, att Kawesa använde material från en vetenskaplig artikel som Svensson skrivit, och även den magisteruppsats som artikeln baserades på, utan att citera eller referera till dessa.

Polisanmälan

Omkring tjugo formuleringar i Victoria Kawesas presentation var ordagrant hämtade från artikeln och uppsatsen utan att detta framgick. På uppmaning av Göteborgs universitets Doktorandkommitté gjorde Therese Svensson i april en polisanmälan gällande brott mot upphovsrätten.

Efter en förundersökning har nu Anna Ginner, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, valt att väcka åtal mot Victoria Kawesa.

"Viktigt att agera"

– Vi anser att det är viktigt att agera i den här frågan för att visa på vikten av akademisk redlighet, säger Arne Rasmusson, viceprefekt för forskarutbildning vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet.

Kontaktperson på Göteborgs universitet:

Houman Sadri, ordförande i Göteborgs universitets Doktorandkommitté
E-post: houman.sadri@sprak.gu.se, telefon: 0735-42 55 25


Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ (FI) tillsammans med Gudrun Schyman. Kawesa avgick som partiledare den 15 september 2017.

Therese Svensson är doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Den vetenskapliga artikel som Kawesa misstänks ha hämtat material ur heter ”’Trött på vithet’. Intersektionalitet i Dan Anderssons Kolarhistorier” och publicerades i Edda. Nordisk tidskrift för litteraturvetenskap (2014:3). Artikeln är baserad på Svenssons magisteruppsats ”Trött på vithet” Intersektionalitet i Dan Anderssons Kolarhistorier och Chi-mo-ka-ma (2012).

Konferensen g16 hölls vid Linköpings universitet i november 2016. Medarrangör var Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet.
Victoria Kawesa var en av huvudtalarna på konferensen och pratade om Svarta kroppar och vit vrede – reaktioner på Black Lives Matter i Sverige.

Åklagarmyndighetens pressmeddelande: Åtal för brott mot upphovsrättslagen under genuskonferens


 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?