Victoria Kawesa döms i plagiatmål

Nyhet: 2017-12-22

Det blev fällande dom i det fall där Victoria Kawesa, doktorand vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, åtalades för plagiat av en doktorand vid Göteborgs universitet.

Victoria Kawesa döms till 50 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen. Hon ska även betala skadestånd till Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, vars material Kawesa använde under en konferens hösten 2016.

Händelsen utreds även på Linköpings universitet, dit Victoria Kawesa är knuten som doktorand. Där har fakultetens beredningsgrupp för ärenden om vetenskaplig oredlighet slagit fast att Kawesas hantering av Svenssons material ”är att betrakta som vetenskaplig oredlighet i form av plagiat”, och Filosofiska fakultetsstyrelsen beslutade vid ett möte den 14 december att skicka ärendet vidare till Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) för ett yttrande.

Kontaktpersoner på Göteborgs universitet:

Houman Sadri, ordförande i Göteborgs universitets Doktorandkommitté
E-post: houman.sadri@sprak.gu.se, telefon: 0735-42 55 25

Arne Rasmusson, viceprefekt för forskarutbildningen
E-post: arne.rasmusson@lir.gu.se , telefon: 031-786 1710

Bakgrund

Hösten 2016 hölls en genuskonferens vid Linköpings universitet där Victoria Kawesa var en av huvudtalarna. Under Kawesas presentation upptäckte Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, att Kawesa använde material från en vetenskaplig artikel som Svensson skrivit, och även från den magisteruppsats som artikeln baserades på, utan att citera eller referera till dessa.
Omkring tjugo formuleringar i Victoria Kawesas presentation var ordagrant hämtade från artikeln och uppsatsen utan att detta framgick. På uppmaning av Göteborgs universitets Doktorandkommitté gjorde Therese Svensson i april en polisanmälan gällande brott mot upphovsrätten.

Åtal väcktes mot Victoria Kawesa den 26 september 2017.

Åklagarmyndighetens pressmeddelande: Åtal för brott mot upphovsrättslagen under genuskonferens

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet och tidigare partiledare för Feministiskt initiativ (FI) tillsammans med Gudrun Schyman. Kawesa avgick som partiledare den 15 september 2017.

Therese Svensson är doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Den vetenskapliga artikel som Kawesa misstänks ha hämtat material ur heter ”’Trött på vithet’. Intersektionalitet i Dan Anderssons Kolarhistorier” och publicerades i Edda. Nordisk tidskrift för litteraturvetenskap (2014:3). Artikeln är baserad på Svenssons magisteruppsats "Trött på vithet" Intersektionalitet i Dan Anderssons Kolarhistorier och Chi-mo-ka-ma (2012).
Konferensen g16 hölls vid Linköpings universitet i november 2016. Medarrangör var Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet.

Victoria Kawesa var en av huvudtalarna på konferensen och pratade om Svarta kroppar och vit vrede – reaktioner på Black Lives Matter i Sverige.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13