Workshop om intimitet i kvinnors litteratur

Nyhet: 2018-05-03

I augusti arrangeras en workshop på Göteborgs universitet med temat intimitet i kvinnors litteratur och läsning. Det kommer att handla om hur kulturell och religiös bakgrund påverkar hur kärlek och intimitet har tagit sig olika uttryck i olika länder.

Workshopen är en uppföljning på en konferens som hölls i Bukarest år 2016. Då var temat hur kärlek beskrivs i litteratur och dramatik skriven av kvinnor under 1800-talet och 1900-talet, och hur det kan ha påverkat en ny syn på kärlek i Europa som växte fram under samma period.

Fokus på Europas periferier

Den andra workshopen hålls på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet 30-31 augusti, och fokuserar på intimitet i kvinnors litteratur och läsning i det som här kallas för Europas periferier.

– Hur togs kärlek och intimitet i kvinnors litteratur emot i de nordliga och sydvästliga delarna av Europa? Hur ser influenserna ut från västeuropeiska kvinnliga författare? Vilken roll spelar social, kulturell och religiös bakgrund i olika länder när det gäller vilket uttryck det här tog sig i respektive lands litteratur? säger Birgitta Johansson Lindh.

Anpassas efter olika kulturer

Birgitta Johansson Lindh är huvudarrangör för workshopen, som har namnet Rethinking Intimacy in Women’s Reading and Writing at the Peripheries of Europe. Den handlar både om hur litteratur och dramatik skriven av kvinnor har färdats över nationella gränser, och om hur texterna har omformulerats i relation till landets kultur och religion.

– När ett verk översätts, eller en genre introduceras i ett land, anpassas det ofta efter den kultur som är specifik för det landet, och språket där. Hur skrivs den, hur tas den emot, hur uppfattas den och hur läses den? Samma sak gäller dramatiken, den anpassas till det land där den ska sättas upp för att den ska bli förståelig och anpassas exempelvis efter de moralregler som finns på teatern, säger Birgitta Johansson Lindh.

Workshopen Rethinking Intimacy in Women’s Reading and Writing at the Peripheries of Europe

Deadline för abstracts är den 1 juni. Även forskare och lärare som inte presenterar material är välkomna som åhörare.

Birgitta Johansson Lindh, lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, är ordförande i organisationskommittén. Medarrangörer i kommittén är Dr. Viola Parente-Čapková, Turku University, Finland, Dr. Nadezhda Alexandrova, Sofia University, Bulgarien, och Dr. Carmen Dutu, Dimitrie Cantemir University, Rumänien.

Ett mål med workshopen är att starta ett europeiskt forskarnätverk för den här typen av studier.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-13