Banbrytande berättelser

En litterär salong på Jonsereds herrgård om litteratur som har förändrat synen på människan och världen, som påverkat lagstiftning, samhällsordning och historieskrivning. Och i vissa fall skapat nya villkor för dikten själv.

PROGRAM 2020

18 FEBRUARI

Virginia Woolf – Orlando

Med romanen Orlando (1928) bröt Virginia Woolf ny mark med en huvudperson som överskrider både tidens och könets gränser. Orlando föds som ung manlig aristokrat i 1500-talets England, lever i 300 hundra år, och slutar sina dagar som kvinnlig författare på 1920-talet. Berättelsen om Orlando har engagerat generationer av läsare, författare och forskare. Vilken betydelse har romanen haft för litteraturen och gestaltandet av genus och det androgyna? Och vilken sprängkraft har berättelsen i dag?

Föreläsare: Paulina Helgeson, kulturskribent, författare och redaktör på
Litteraturbanken.se

31 MARS

INSTÄLLT! Pär Lagerkvist – Bödeln INSTÄLLT!

Passionsberättelsen utgör en av de mest centrala delarna i den västerländska litteraturtraditionen och är kristendomens centrum. Historien om Jesus sista vecka, död och återuppståndelse fängslar ständigt och har gestalts otaliga gånger. Pär Lagerqvists roman
Bödeln tar avstamp i passionsberättelsen. Den utkom 1933 som en reaktion på nazismens Tyskland och rönte stor internationell uppmärksamhet. Vad är det som engagerar så mycket med passionsberättelsen? Hur känner vi igen den i Lagerkvist roman?

Förläsare: Gunnar Samuelsson, doktor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

21 APRIL

INSTÄLLT! Tove Jansson – Trollkarlens hatt INSTÄLLT!

Med böckerna om muminvärlden skapade Tove Jansson ett nytt litterärt universum och raderade ut gränserna för den traditionella barnlitteraturen. Muminböckerna med nonsenshumor, parodier, mörka undertoner och filosofiska anslag var banbrytande när de kom, och läses över generationsgränserna än i dag. Vilka psykologiska och filosofiska frågor undersöker Tove Jansson i sina berättelser? Hur påverkar hennes författarskap dagens barn- och ungdomslitteratur? Trollkarlens hatt från 1948 är den tredje boken i serien om Mumintrollen.

Föreläsare: Agneta Rehal-Johansson, doktor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

15 SEPTEMBER

Henrik Ibsen – Ett dockhem

Henrik Ibsens drama Ett dockhem skakade kulturvärlden vid premiären i Köpenhamn 1879. I pjäsen om makarna Torvald och Nora granskas äktenskapet som institution och kvinnans roll som maka och mor. Nora väljer att lämna man, barn och rollen som dockhustru. Det var omvälvande tankegångar i Skandinavien under 1800-talets slut,
som skapade stor debatt. Hur uppfattades Ett dockhem i sin samtid, och varför skapade pjäsen debatt? Vilken betydelse hade Nora-rollen, och hur kommer det sig att hon fortfarande lever kvar i litteraturen och på teatrarna?

Föreläsare: Birgitta Johansson Lindh, doktor i teaterstudier och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

27 OKTOBER

Bram Stoker – Dracula

Dracula (1897) är en av våra mest kända och inflytelserika vampyrberättelser. Bram Stokers berättelse om greve Dracula etablerade myten om vampyren som ett blodtörstigt monster som dricker människoblod för att överleva. Vampyrens ankomst till London utlöser skräck och avslöjar det viktorianska samhällets mest dolda hemligheter. Stokers roman har gett upphov till uppföljare i form av teaterpjäser, filmer, tv-serier och datorspel. Den har även inspirerat till dagens glamorösa vampyrhjältar, som i Stephenie Meyers Twilight-saga.

Föreläsare: Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

24 NOVEMBER

J.R.R. Tolkien – Sagan om ringen

Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien har trollbundit läsare sedan 1955. Romantrilogin om Frodo, Bilbo, Gollum och deras följeslagare bygger på idén om en ring som ger makt och förgör dess bärare. Detta med inspiration från gamla tiders berättelser som Völsungasagan och Eddan. Motivet återfinns även i Richard Wagners operasvit Nibelungens ring. Med sin storslagna skildring av kampen mellan gott och ont har
Sagan om ringen skapat en helt ny genre, fantasy, i vilken Tolkiens trilogi är det ojämförligt mest berömda verket.

Föreläsare: Erik Andersson, författare och översättare. Hans nyöversättning av trilogin publicerades mellan 2004 och 2005.

PLATS: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21, Jonsered
PROGRAM: 18.00 fika, 18.30 föreläsning, 19.15 samtal och frågor
PRIS: 100 kr inklusive kaffe och smörgås. Obs! Endast kortbetalning.
ANMÄLAN PER E-POST: jonseredsherrgard@gu.se

Gå i bokcirkel

Nu finns Banbrytande berättelser även som bokcirkel. Vi läser och
diskuterar böckerna på Partille bibliotek inför varje salongskväll.
Anmälan till bokcirkeln sker via Folkuniversitetet. Kursavgiften täcker
inträde inklusive fika på herrgården.

Arrangörer
Jonsereds herrgård och institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, båda vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet och Partille bibliotek.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2020-03-18