Högre seminariet: Beredskap och folkhem hos 1940-talets svenska kvinnliga prosaister

Högre seminarium

Gästföreläsning av universitetslektor Kristin Järvstad och projektdoktorand Therese Hellberg, Malmö högskola: I nationens tjänst? Beredskap och folkhem hos 1940-talets svenska kvinnliga prosaister.

Ordförande: Jenny Bergenmar.

1940-talets outforskade och komplexa litteratur är i fokus för presentationen och belyses från de olika projektdelarnas perspektiv: beredskapen och folkhemmet. Kristin Järvstad presenterar den beredskaps- och krigsrelaterade litteraturen med dess framträdande teman, kring kön, etnicitet, nation, (icke-)våld. Therese Hellberg belyser via exempel från Gertrud Liljas texter - Hök och duva samt tidskriftsartiklar - Liljas mångfacetterade syn på kvinnan i folkhemmet, relaterat till klass och kropp.

The seminar will be held in Swedish.

På Högre seminariet möts doktorander och seniora forskare för idéutbyte och perspektiv utöver ämnesgränserna.

Datum: 2017-12-13

Kategorier: Litteraturvetenskap