Presentation av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Invigning

Välkommen till en presentation av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som ska synliggöra svenska kvinnors insatser i samhället från medeltid till nutid.

Varför finns så få kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän, politiker? Den frågan väcks så snart historia ska skrivas.

En av anledningarna är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexikon, där kvinnor sällan förekommer.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) ändrar på detta. Det är fritt tillgängligt och innehåller levnadsteckningar och sökbara biografiska uppgifter om många kvinnor som varit verksamma i Sverige.

Välkomna till en presentation av SKBL på Humanistiska biblioteket (UB)!

Program:

Sång: Katarina A. Karlsson, FD, musikalisk gestaltning Piano: Pia Yngwe.

Välkommen: Margareta Hemmed, överbibliotekarie, Universitetsbiblioteket, och Marie Demker, professor i statsvetenskap och dekan på Humanistiska fakulteten.

Ord på vägen: Agnes Wold, debattör och professor i klinisk bakteriologi.

Tre frågor om lexikonets historia: Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, och Maria Sjöberg, professor i historia.

Att söka i SKBL: projektgruppen i samarbete med Språkbanken.

Därefter mingel.

Alla hälsas varmt välkomna!

Datum: 2018-03-08

Kategorier: Humaniora