Om eddornas ursprung

För länge sedan/ då Ymer levde/ fanns ej sand eller sjö/ eller svala vågor.

Så börjar den nordiska skapelseberättelsen enligt Völvans spådom, ett svårtolkat poem som framsäges av en hednisk spåkvinna i Den poetiska Eddan, en diktsamling som länge bevarats i muntlig tradition och skrevs ned på 1200-talets Island. På dessa dikter bygger i sin tur Snorre Sturlusons Edda, en lärobok i skaldekonst och mytologi som författades på Island omkring år 1230. Vilket är eddornas ursprung och vad har de betytt för förståelsen av hednatidens myter?

Föredrag av Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Program:
18.00 Kaffe
18.30 Föredrag
19.15 Samtal och frågor.

Anmälan per e-post: jonseredsherrgard@gu.se

Kvällsföredraget ingår i serien Banbrytande berättelser - föredrag om litteratur som har förändrat synen på människan och världen, som påverkat lagstiftning, samhällsordning och historieskrivning och som i en del fall dessutom skapat nya villkor för dikten själv.

Datum: 2018-03-14

Kategorier: Litteraturvetenskap

Arrangör: Jonsereds herrgård/Göteborgs universitet

Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Avgift: 100 kr inklusive kaffe och fralla ENDAST KORTBETALNING!

Kontaktperson: Eva Staxäng