Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteratur och litteraturteori i en ojämlik värld - noteringar från ett pågående forskningsprogram

Seminarium, Föreläsning

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk, litteratur och kulturalitet, vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Är ett globalt perspektiv på litteraturen möjligt? Eller kan litteratur bara tänkas inifrån verkets, författarskapets, språkets och traditionens egenart? En utgångspunkt till stöd för det globala perspektivet - först inom postkolonialismen, sedan världslitteraturfältet - har varit att se litteraturen som skådeplats för ojämlikhet och dominans. För Franco Moretti och Pascale Casanova var denna ojämlikhet av en specifikt litterär art: en regim av dominerade genrer, språk och värderingar med centrum i Paris och London. Senare forskare som Aamir Mufti, Gisèle Sapiro och Warwick-kollektivet har (återigen) kopplat dessa insikter till politiska och ekonomiska förhållanden.

Det svenska forskningsprogrammet "Världslitteraturer: kosmopolitisk och vernakulär dynamik" närmar sig dessa frågor utifrån hypotesen att ingen litteratur är en ö. Tvärtom formas såväl enskilda författarskap som hela litterära fält av ett spänningsförhållande mellan den ¿stora världen¿ och den "lilla platsen", mellan dominerande och dominerade språk, mellan rika och fattiga regioner, och mellan kontrasterande värdeskalor. Utöver inblickar i ett antal pågående projekt, kommer föreläsningen att utveckla detta resonemang med fokus på litteraturteori och -kritik från det globala Syd.

Föreläsare: Stefan Helgesson, Stockholms universitet

Datum: 2018-05-17

Tid: 15:00 - 17:00

Kategorier: Litteraturvetenskap, Humaniora, Språk, Forskning

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer

Plats: Humanisten, Lundgrensgatan 1B
H525

Kontaktperson: Linda K. Hammarfelt

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?