I silkesmaskars sällskap. Dekoloniserande läsningar av svenskspråkig litteratur

Seminarium

I silkesmaskars sällskap. Dekoloniserande läsningar av svenskspråkig litteratur: en presentation av Therese Svenssons pågående avhandlingsprojekt.

Therese Svensson är doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. I hennes pågående avhandlingsprojekt bygger ras- och vithetskritiska såväl som icke-humanistiska perspektiv upp den vetenskapliga ansatsen i syfte att läsa svenskspråkig litteratur från tidigt 1900-tal på dekoloniserande vis.

Framförallt presenteras ett exempel på en dekoloniserande läsning av Karin Boyes Astarte (1931), men också ett par reflektioner kring nödvändigheten och svårigheten i att arbeta med intersektionen ras-art. Denna problematik dryftas sedan vidare av seminariet.

Seminariet arrangeras av VitKrit i samarbete med GU-CAS, Göteborgs universitetsnätverk för kritiska djurstudier i antropocen.

Datum: 2018-09-19

Kategorier: Humaniora

Plats: Vasa 1, Vera Sandbergs Allé 8 (instiutionen för kulturvetenskaper)

Kontaktperson: Iginia Barretta