Tim Rudbøg´: "A Continued Quest for Ancient Esoteric Wisdom in Modern European Culture?"

Högre seminarium

Tim Rudbøg, fil. dr i filosofi och föreståndare för Scandinavian Network for the Academic Study of Western Esotericism, Köpenhamns universitet: "A Continued Quest for Ancient Esoteric Wisdom in Modern European Culture?"

This lecture will explore the widely distributed idea that there once existed a sublime wisdom among the ancients far superior to that of the moderns.

It has often been argued that the idea largely fell out of favor among European intellectuals after the late renaissance, but as this paper will show there was a noteworthy continuation of the idea, even among early scholars of religions, leading up to the innovations of the famous Russian occultist Helena Petrovna Blavatsky.

With this context as a background, this paper will discuss why and how the idea became important to Blavatsky¿s esotericism.

Ordförande: Henrik Bogdan.

The seminar will be held in English / Seminariet kommer att hållas på engelska.

Datum: 2020-04-29

Kategorier: Religion