Rösträttens sånger

Konsert, Föreläsning

Feministisk salong och rösträttssalong på Jonsereds herrgård inför internationella kvinnodagen 8 mars. Med sångerskan Maritha Rhedin och pianisten Olle Edström, båda musikvetare.

1921 genomfördes det första valet i Sverige med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Snart firar vi alltså 100 år med kvinnlig rösträtt. Rätten att rösta hade föregåtts av en lång kamp. I denna kamp spelade estetiska uttryck en viktig roll - i form av musik, texter och bilder. Sång var ett medel för att uppmana till kamp och samlas till kollektivt handlande. Men rösträttskvinnorna kunde även kommenteras och förlöjligas i sångens form. Med musikaliska exempel på sånger som utgjorde en del av den politiska kampen om kvinnors rösträtt.

Marita Rhedin sångerska och fil dr i musikvetenskap
Olle Edström pianist och professor emeritus i musikvetenskap

Tid: Tisdag 3 mars 2020 kl 18.00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21, Jonsered