INSTÄLLT De fyra elementen Del II: Vatten - Aqua - H2O

Seminarium, Konsert

Nytt datum i höst meddelas inom kort Då fortsätter den musikaliska, multikonstnärliga och mångvetenskapliga seminarieserien "De fyra elementen". Med fokus på vatten!

En värld bestämd av ett fåtal urämnen - jord, vatten, eld och luft? Med idén om de fyra elementen förklarade antikens människa ett helt kosmos, styrt av gudarnas nyckfullhet. En kosmologisk väv som senare kom att separeras i sinnligt och andligt, fysiskt och metafysiskt.

Vatten att dricka, döpas i, njuta av, drunkna i, eller disciplinera med hjälp av badkar. Paraplyer, dammar och arkitektur i strandnära läge. I konst gestaltar människan sitt möte med vatten, och med dykardräkt gästar hon planetens undervattensvärld.

Översvämningar, tsunamis, smältande polarisar och förorenade hav hotar samtidigt den till 60 procent vattenbestående människan. Vad lockar och hotar med elementet vatten? Följ med på en vattenexkursion utifrån idéernas historia samt vetenskapens och konstens samtid.

Gert Wingårdh arkitekt
Martin Almqvist undervattensfotograf
Maria Friberg konstnär
Erland Lettevall utredare Havs- och vattenmyndigheten