INSTÄLLT Banbrytande berättelser: Passionsberättlsen & Bödeln

Föreläsning

Nytt datum inför nästa påsk: 23 mars 2021! Påsksalong om passionsberättelsen - en av de mest centrala delarna i den västerländska litteraturtraditionen och kristendomens centrum. Pär Lagerqvists roman Bödeln tar också avstamp i just passionsberättelsen.

Historien om Jesus sista vecka, död och återuppståndelse fängslar ständigt och har gestaltats otaliga gånger. Pär Lagerkvists roman Bödeln tar också avstamp i denna berättelse. Romanen utkom 1933 som en reaktion på nazismens Tyskland och rönte stor internationell uppmärksamhet. Vad är det som engagerar så mycket med passionsberättelsen? Hur känner vi igen den i Lagerkvists roman?

Gunnar Samuelsson, doktor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet

Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21, Jonsered
Pris: 100 kr inkl kaffe och smörgås - endast kortbetalning
Anmälan per e-post: jonseredsherrgard@gu.se
Program: 18.00 kaffe, 18.30 föreläsning, 19.15 samtal och frågor
Vägbeskrivning: se www.jonseredsherrgard.gu.se

Arrangörer: Jonsereds herrgård och Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet och Partille bibliotek.

---

Banbrytande berättelser - litterär salong med föreläsningar om litteratur som har förändrat synen på människan och världen, som påverkat lagstiftning, samhällsordning och historieskrivning, och som i en del fall skapat nya villkor för dikten själv.

Datum: 2020-03-31

Kategorier: Litteraturvetenskap, Religion