INSTÄLLT Hur skapas en människa?

Filmvisning, Seminarium

OBS Nytt datum meddelas inom kort! Film, forskning & diskussion i utmärkt kombination. Filmklassikern är denna gång "Frankenstein". Därefter följer samtal om hur Frankensteins monster och artificiell intelligens båda öppnar för frågor som: Vad är en människa, vad är en maskin? Vad innebär det mänskliga, och hur skapas en "människa"?

Film: Frankenstein (Längd: 1 tim 11 min - samtal kan pågå upp till i en timme efteråt) Regissör: James Whale 1931.

Samtal: Frankensteins monster och artificiell intelligens öppnar båda för frågor som: Vad är en människa, vad är en maskin? Vad innebär det mänskliga, och hur skapas en "människa"? Vad är människans position i framtidens universum? Och vem är dagens Frankenstein? Om vetenskapliga framsteg och icke överblickbara konsekvenser, och hur vi gör samhälle tillsammans när den enes utopi tycks vara den andres dystopi.

Torbjörn Lundh professor matematiska vetenskaper vid Chalmers tekniska högskola
Christian Munthe professor praktisk filosofi vid Göteborgs universitet
Sara Wrige församlingschef och präst, samt doktor i teknisk fysik
Anna Erlandsson journalist, spelfantast och Nordic Community Manager på Bethesda Softworks

Samtalsledare: Hanna Jedvik Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet

Tid: 14 april kl 18.00-ca 20.00
Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, Göteborg
Arr: Jonsereds herrgård och Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, och Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

---

AI: samtid och framtid är en seminarieserie som kombinerar filmvisning och fördjupande samtal om etik, samhälle, filosofi, kultur och mänskligt liv utifrån temat artificiell intelligens. Hur förhåller vi oss till att det skulle finnas intelligens som är artificiell, och hur påverkar den vår samtid och framtid? Vilka effekter får AI på politik, relationer och vårt mänskliga medvetande? Under 2020 ser vi på klassiska filmer som på olika sätt undersöker människans relation till artificiell intelligens.

Datum: 2020-04-14

Kategorier: Psykologi, Hållbar utveckling, Religion, Medicin, Humaniora, Samverkan

Arrangör: Jonsereds herrgård & Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, och Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

Plats: Kungsportsavenyn 45, Göteborg Bio Roy

Kontaktperson: Jonsereds herrgård