Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarier

Här följer en presentation av de olika seminarieserier som ges vid institutionen, samt aktuella seminarieprogram.

Alla intresserade är välkomna!

Ändringar i programmen annonseras endast i institutionens kalendarium på webben.

Till institutionens kalendarium

Högre seminariet

Institutionen har ett Högre seminarium som är en angelägenhet för samtliga ämnen. Här möts doktorander och seniora forskare för idéutbyte och perspektiv utöver ämnesgränserna.

Högre seminariet hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Doktorand- och forskarseminariet

Vid doktorand- och forskarseminariet ventilerar institutionens forskare och doktorander avsnitt ur sina kommande avhandlingar och böcker.

Schema hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Barn, barndom och kulturella praktiker

En seminarieserie med anknytning till forskningsområdet Barn, barndom och kulturella praktiker.

Kontaktpersoner: Olle Widhe och Anna Nordenstam.

Seminarieschema hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Bibelvetenskapliga seminariet

Det bibelvetenskapliga seminariet är ett forum för att, utifrån en akademisk infallsvinkel, diskutera frågor som direkt eller indirekt berör bibelvetenskapen. Seminariet möts för närvarande en gång per månad och är öppet för alla som är intresserade intresserade. För mer information, kontakta Tobias Hägerland.

Program hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Digital humaniora

Centrum för digital humaniora (CDH) är en fakultetsgemensam centrumbildning som vill erbjuda en plattform för att utforska och tillämpa de möjligheter och perspektiv som digitaliseringen kan erbjuda humanistiska ämnen.

CDH:s seminarier (länk till kalendarium)

Ekogruppen

Ekogruppen vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion består av lärare, forskare och studenter som hyser ett intresse för miljö- och naturfrågor ur ett humanistiskt perspektiv. Gruppen anordnar seminarier, workshops och föreläsningar.

Ämnenas spännvidd är stor, men består bland annat av miljöhistoria, ekokritik, djurstudier, biosemiotik och litteraturdarwinism.

Kontaktperson: Camilla Brudin Borg

Program för hösten 2018

Seminariet i islamologi

Syftet med det islamologiska seminariet – som ingår i institutionens forskningsområde Modernitetens förändringar – är att samla alla doktorander, forskare och masterstudenter vid Göteborgs universitet som bedriver forskning om islam och muslimer i historia och nutid. Seminariet har ett fokus på forskning som rör islam och muslimer, men vi behandlar också teoretiska och metodologiska frågor.

Kontaktperson: Göran Larsson

Scenkonst och historieskrivning

Seminarierna om scenkonst och historieskrivning behandlar en period och ett material med relevans för forskningsprojektet Göteborg spelar roll - Fria gruppers scenkonst i Göteborg. De syftar till att skaffa en överblick på material i tidskrifterna Entré, Nya teatertidningen samt i Teaterårsboken från 1980-talet, att testa forskningsprojektets frågeställningar på ett urval ur detta material samt att hitta teoretiska utgångspunkter i relevant historiografisk teori.

Kontaktperson: Birgitta Johansson Lindh

Seminarierna har uppehåll.

LTS-seminariet

Lärande, text och språk inom CUL:s forskarskola, samt seminariet Forum för svenskdidaktisk forskning.

Schema LTS-seminariet hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Kontaktperson: Anna Nordenstam

Teknik- och vetenskapshistoriska seminariet

Teknik- och vetenskapshistoriska seminariet är ett samarrangemang mellan avdelningen för teknik, vetenskap och samhälle vid Chalmers och institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet.

Seminarieansvariga är Gustav Holmberg (Göteborgs universitet) och
Per Lundin (Chalmers).

Schema för Teknik- och vetenskapshistoriska seminariet HT18 (PDF, nytt fönster)

Tidigmoderna seminariet

Tidigmoderna seminariet är ett mångvetenskapligt och fakultetsgemensamt forum för forskare som på olika sätt studerar perioden från renässans till upplysning, men välkomnar alla som är intresserade av den tid som har kommit att kallas den tidigmoderna (ca 1400–1800).

Schema för hösten 2018 (PDF, nytt fönster)

Läs mer om tidigmoderna seminariet

VitKrit

Ett seminarium för dekolonialitet inom humaniora och konst, vars övergripande syfte är att utgöra ett forum för humanvetenskaplig och konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet som sätter dekolonialitet i fokus för sitt kunskapsintresse.

Seminarieserien VitKrit är ett samarbete mellan institutionen för kulturvetenskaper, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion samt institutionen för språk och litteraturer vid Humanistiska
fakulteten och Akademin Valand vid Konstnärliga fakulteten.

Kontaktperson: Therese Svensson.

Intresserad av frågor kring dekolonialitet inom humaniora och konst? Prenumerera på VitKrits e-postlista!

VitKrit har upprättat en postlista som intresserade kan prenumerera på och därefter posta och ta emot meddelanden som rör frågor om dekolonialitet inom humaniora och konst. Skicka ett mejl till: sympa@listserv.gu.se och skriv "subscribe vitkrit" i ämnesraden. För att avsluta prenumerationen skriver du istället: "unsubscribe vitkrit". För att posta meddelanden på listan skickar du ett mejl till: [vitkrit@listserv.gu.se]. Alla som deltar ansvarar för att listan används på ett sätt som följer god sed i sammanhanget.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?