Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Idé- och lärdomshistoria

Idéhistorikern intresserar sig för hur människan i olika tider har uppfattat sig själv och sin omvärld. Vad skiljer människan från djuren? Vad består universum av? Hur bör ett samhälle organiseras? Kan jag veta någonting med säkerhet? Hur uppnår jag ett gott liv?

Frågor som dessa bjuder in till filosofins och vetenskapernas historia. Men en idéhistoriker studerar inte bara de stora idéerna och erkända tänkarna i det förflutna. Själva grogrunden för tankarna – samhälle, omvärld och traditioner – intresserar lika mycket. Institutioner, teknik och medier blir viktiga faktorer för att förstå hur världs- och människobilder uppstår och förmedlas.

Idéhistorikern räds inte de stora linjerna, de övergripande sammanhangen; en tvärvetenskaplig impuls hör till ämnets kännemärken. Ett annat särdrag är de öppna gränserna. En filosofisk traktat, en vetenskaplig uppsats, ett konstverk, en politisk pamflett, en teknisk ritning, en reklamannons – det är inte källan som definierar idéhistorieämnet utan sättet man läser källan på, de frågor man ställer till det förflutna.

På våra grundkurser får du kunskap om idéhistorieämnets allmänna drag. På avancerad nivå dominerar modern tid, inte sällan med utgångspunkt i aktuell debatt. Politisk teori, estetik, kontinental filosofi, postkoloniala och genusteoretiska perspektiv, är inriktningar som präglar våra kurser generellt. I undervisningen fäster vi stor vikt vid textanalys, argumentation och kritiskt tänkande.

Det går även att doktorera i idé- och lärdomshistoria hos oss. 

Studierektor idé- och lärdomshistoria

Maria Johansen
maria.johansen@lir.gu.se
Tel: 031-786 4417

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2016-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?