Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Litteraturvetenskap


Vill du veta mer om människors berättande, skrivande och läsande i olika tider? Vill du lära dig mer om litteraturens samhälleliga och estetiska roll genom historien och i olika medier? Vill du kunna analysera och tolka texter ur olika perspektiv? Då är litteraturvetenskap ett ämne för dig.

I våra fristående kurser i litteraturvetenskap får du kunskap om litteraturens historia, textanalys och litteraturteori. Vi ger också masterprogrammet Kritiska studier, för dig som vill utveckla ditt kritiska tänkande och humanistiska färdigheter, och utbildningen Redaktionell praktik, för dig som vill arbeta med texter och utgivning.

Tillsammans med institutionen för svenska språket ger vi också kurser inom svensklärarutbildningarna.

Vår utbildning har tydlig forskningsanknytning och många av dina lärare är framstående forskare. Inom ämnet bedrivs forskning inom exempelvis textläsning, äldre litteratur, digital humaniora, genus och litteratur, barn- och ungdomslitteratur, modernism och populärfiktion.

Litteraturvetenskap kan studeras på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, och kan utgöra huvudområde i kandidat-, magister-, master- och doktorsexamen. Vissa av kurserna ges som nätkurser. Vi har även kvällskurser, såsom Litteratur och genus, Barn och ungdomslitteratur och Life Writing, den senare även med öppna föreläsningar.

En utbildning i litteraturvetenskap ger dig en gedigen humanistisk bildning och god träning i kritiskt tänkande, vilket alltmer efterfrågas i samhället. Du lär dig analysera och tolka berättelser i olika medier. Du får träning i att uttrycka dig muntligt och skriftligt, att argumentera och att producera vetenskapliga och kulturjournalistiska texter. Allt detta krävs om du exempelvis vill bli lärare, bibliotekarie, kulturskribent eller förlags- och tidskriftredaktör.

Utbildningen gör dig också intressant för olika typer av företag och kulturinstitutioner. Våra tidigare studenter arbetar exempelvis som forskare, översättare, projektledare, informatörer och inom reklam- och dataspelsbranschen.

Studierektor litteraturvetenskap

Christer Ekholm
christer.ekholm@lir.gu.se
Tel: 031-786 4185

Bli lärare på 1,5 år!

Manlig lärare omgiven av elever

Du som har högskolepoäng i skolämnen kan bli lärare genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Programmet ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare och inspirera andra. Programstart varje vår. Läs mer om utbildningen

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2016-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?