Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Religionsvetenskap och teologi

Vilken betydelse har religion i dagens globaliserade värld? Vad utmärker religion och andlighet i vår samtid? Hur ser religionernas historia ut?

Det är frågor som studenter i religionsvetenskap och teologi får fördjupa sig i.

I ämnet religionsvetenskap och teologi studerar du inte bara världens religioner, deras uppkomst och historiska utveckling. Du tillägnar dig också kunskaper om religionernas olika texter, myter, riter och symboler, liksom frågor som rör religiösa organisationer, sektbildningar och religiöst ledarskap.

Du studerar politisk teologi, etik och livsåskådningsforskning, den religiösa erfarenhetens psykologi, nyandlighet och västerländsk esoterism, bibeltexter på hebreiska och grekiska, hinduiska och buddhistiska traditioner, migrations- och diasporaforskning samt genus och sexualitet. För att ge några exempel.

Det är således ett omfattande ämne, bestående av flera inriktningar. Vid Göteborgs universitet har vi därtill profilerat oss med en tydlig fältstudieanknytning. Under flera år har vi haft fältstudier i Sverige, England, Israel och Indien.

Hur studerar man?

Du kan studera genom att läsa fristående kurser eller gå det teologiska kandidatprogrammet om 180 hp (tre år). Vi erbjuder två olika grundkurser om 30 hp och en rad andra fristående kurser, så att du kan fördjupa dig i de områden som motsvarar just dina intressen. De fristående kurserna finns inom följande inriktningar:

  • Kristendomens historia
  • Religionsbeteendevetenskap
  • Tros- och livsåskådningsvetenskap
  • Religionshistoria
  • Bibelvetenskap

Genom att läsa fristående kurser och komplettera med studier i andra universitetsämnen, kan du utforma din egen utbildning och examen i religionsvetenskap och teologi.

Hos oss kan du läsa religionsvetenskap och teologi på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Det teologiska kandidatprogrammet är primärt utformat för dig som vill ha en kandidatexamen med tydlig tyngdpunkt i religionsvetenskap och teologi.

Avser du att bli präst i Svenska kyrkan finns det specifika innehållsliga krav att förhålla sig till. Efter grundkursen ligger betoningen då i huvudsak på tros- och livsåskådningsvetenskap, bibelvetenskap och kristendomens historia.

Du kan dock läsa programmet även om du har andra mål. Då kan du i samråd med studievägledare skräddarsy en studiegång som passar just dig.

Grundkursen (helfart, dagtid) startar höst- och vårtermin. Grundkursen ges också nätbaserad på halvfart med start varje höst.

Vad kan man bli?

De kunskaper och färdigheter du får genom att studera religionsvetenskap och teologi är efterfrågade och användbara inom flera områden, exempelvis inom utbildning, kultur, migration, integration, personal- och människovård och internationellt samarbete.

Tidigare studenter är verksamma som bland annat lärare, forskare, handläggare, utredare, biståndsarbetare, samhällsdebattörer, präster och pastorer.

Välkommen att kontakta vår studievägledare om du har frågor kring våra utbildningar!

Studierektor religionsvetenskap och teologi

Clemens Cavallin
clemens.cavallin@lir.gu.se
Tel: 031-786 5656

Bli lärare på 1,5 år!

Manlig lärare omgiven av elever

Du som har högskolepoäng i skolämnen kan bli lärare genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Programmet ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare och inspirera andra. Programstart varje vår. Läs mer om utbildningen

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?