Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teaterstudier

Ämnet teaterstudier är inriktat på teatral gestaltning. Dramaturgi, dialog, scenografi, ljus, rörelser och röster, det vill säga teaterföreställningens språk, studeras från antiken till vår samtid.

I undervisningen kombinerar vi teoretiska kunskaper med praktiska moment. Genom sceniska övningar undersöker du som student teaterspråkets kroppsliga, muntliga och rumsliga dimensioner.

Vid sidan av pjäser, föreställningar och roller får du studera regihistoria och skådespelartekniker, scenbildernas förändringar, spelplatsernas och teaterhusens skilda möjligheter och funktioner. I kurserna studeras också de icke textbundna teateruttryck som exempelvis finns i samtida performance-konst.

grundnivå får du kunskaper om den västerländska teaterns uttrycksformer och deras relation till sin samtid samt om teaterkonstens skilda yrkesroller. Teaterbesök och samtal med teaterns yrkesutövare är en del av verksamheten. Ämnets lärare är väl förtrogna både med teaterns teoretiska och praktiska sidor. Du kan också läsa teaterstudier på avancerad nivå och ämnet kan utgöra huvudområde i kandidat- och magisterexamen.

Det går även att doktorera i teaterstudier vid Göteborgs universitet. Det sker då inom ramen för ämnet litteraturvetenskap.

Vår utbildning ger övning i att analysera dramer och teaterföreställningar i diskussioner och i skrivuppgifter. Du får insikt i relationen mellan pjästext, iscensättning och agerande samt i förhållandet mellan teaterns uttryck och det samhälle det befinner sig i. Du får kontakt med teaterns professionella utövare. De som läst teaterstudier hos oss arbetar ofta inom kultur- och utbildningssektorerna, till exempel som kulturskribenter, teaterproducenter, kulturadministratörer, teaterpedagoger, dramaturger och dramatiker.

Studierektor teaterstudier

Christer Ekholm
christer.ekholm@lir.gu.se
Tel: 031-786 4185

Bli lärare på 1,5 år!

Manlig lärare omgiven av elever

Du som har högskolepoäng i skolämnen kan bli lärare genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Programmet ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare och inspirera andra. Programstart varje vår. Läs mer om utbildningen

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-11-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?