Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Vid institutionen bedrivs forskning inom ämnena idé- och lärdomshistoria, litteraturvetenskap, religionsvetenskap och teologi samt teaterstudier. Här finns även forskningsprojekt inom området digital humaniora.

Idé- och lärdomshistoria 

Forskningen inom idé- och lärdomshistoria i Göteborg spänner traditionellt sett över vida fält. Det är en tradition som vidareförs under ständig förnyelse och institutionens forskare utvecklar i dag idéhistoriska perspektiv på en mängd olika teman: från kriminologi, pedagogik och teknikhistoria till politisk teologi, kärnavfall, svensk vetenskapshistoria och begrepps- och filosofihistoria. Genusfrågor och postkoloniala teorier intar en framskjuten position, liksom frågor om den europeiska identitetens gränser, modernitetens omvandlingar och det kritiska tänkandets villkor. Dessutom bedrivs en livaktig forskning rörande basområden som texttolkning och historieskrivning. Forskning om moderna tider dominerar, men ett flertal forskare är engagerade i undersökningar av tidigmoderna förhållanden och teman. Geografiskt sett dominerar forskning om ämnen hemmahörande i svenska och europeiska sammanhang, men även transatlantiska trådar följs.

Pågående forskningsprojekt i idé- och lärdomshistoria

Litteraturvetenskap

Forskningen i litteraturvetenskap är inriktad på olika typer av teoretiskt förankrade textanalyser och texttolkningar av såväl modern och samtida litteratur som äldre litteratur från 1600-, 1700- och 1800-talen. Många av ämnets forskare har specialiserat sig på svensk litteratur och svenska författarskap, men allt fler arbetar med internationella författarskap och genrer. Forskning om den äldre litteraturens former och villkor, litteraturens digitalisering, life writing, populärfiktion och transmediala fiktionsformer har under senare år utvecklats till starka kompetensområden. Vid institutionen pågår för närvarande flera enskilda forskningsprojekt, varav flera med genusteoretisk inriktning.  Åtskilliga forskare är aktiva inom institutionens ämnesövergripande forskningsområden.

Pågående forskningsprojekt i litteraturvetenskap

Religionsvetenskap och teologi

Det akademiska studiet inom religionsvetenskap och teologi syftar till att förstå och kritiskt reflektera över religionens funktion och plats i människans historia och nutid. Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning inom religionsvetenskapens samtliga delområden, det vill säga inom religionshistoria, tros- och livsåskådningsvetenskap, religionsbeteendevetenskap, kristendomens historia och bibelvetenskap. Forskningen vid institutionen omfattar kritiska, självkritiska och konstruktiva studier av religionens funktion, föränderlighet och uttolkning i historia och nutid. Religionsvetenskap och teologi ger en inblick i historiska processer, religionsmöten, religionskonflikter och texttolkning – kompetenser som blir av allt större relevans för det mångreligiösa och mångkulturella samhället liksom för olika religiösa samfund.

Pågående forskningsprojekt i religionsvetenskap och teologi

Teaterstudier

Forskning om scenkonst bedrivs dels av forskare inom ämnet teaterstudier vid institutionen, dels av forskare med anknytning till institutionen men inom andra discipliner och på andra enheter inom humanistiska fakulteten. En inriktning är forskning inom scenkonsternas historia. Här ingår studier i librettologi, om operalibretti från 1500-tal till 1800-tal samt studier av scenkonst vid tiden för det moderna genombrottet (cirka 1870–1925). Vid sidan av den teaterhistoriska forskningen bedrivs också forskning kring teater, politik och samhälle i vår samtid.

Pågående forskningsprojekt i teaterstudier

Digital humaniora

Centrum för digital humaniora vid Göteborgs universitet arbetar för att främja forskning som handlar om digitala fenomen och/eller använder digitala metoder. Exempel på pågående projekt: en utveckling av en digital plattform (app) som ska presentera Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke från 1834, ett digitalt museum över konstnären Ivar Arosenius med målningar, brev, fotografier och en rekonstruktion av hans hem, samt en digital utställning där Selma Lagerlöfs brev till läsare och allmänhet tillgängliggörs.

Pågående forskningsprojekt i digital humaniora

Kontaktinformation

Johan Kärnfelt, viceprefekt för forskning

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 1B

Telefon:
031-786 4526

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-11-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lir.gu.se/forskning/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Flir.gu.se%2Fenglish%2Fresearch%2F%3FlanguageId%3D100001%26print%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2020-08-06